full screen background image

Liviu Dragnea vrea să reformeze PSD

dragnea     O echipă de conducere restrânsă, fără corupţi şi fără baroni. Aceasta este formula pe care Liviu Dragnea vrea să o impună duminică la Congresul partidului. Cine doreşte să participe în Biroul Permanent Naţional este obligat să renunţe însă la funcţia deţinută pe linie de partid în judeţe. Noua echipă urmează să aibă girul direct al lui Liviu Dragnea, negocierile fiind în plină desfăşurare.

Reforma lui Liviu Dragnea demarează printr-o rebranduire a partidului. Noul lider vrea să dezlipească de social-democraţi etichetele de comunişti, baroni şi corupţi. Operaţiunea de imagine îşi propune să aducă un suflu nou în PSD, cu oameni care nu s-au aflat până acum în prim plan şi sunt imaculaţi, chiar dacă noul şef al social-democraţilor are el însuşi o condamnare în primă instanţă.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Eu sper să înceapă cu mine ruperea PSD de comunism. În partid, un membru de partid să nu poată să deţină în acelaşi timp o funcţie aleasă de conducere la nivel judeţean şi la nivel naţional.

În noua conducere vor fi promovate nume noi precum Victor Negrescu, Ionuţ Vulpescu sau Gabriela Szabo. Pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, Liviu Dragnea a anunţat că îl susţine pe Valeriu Zgonea. Vor exista 14 funcţii de vicepreşedinţi, patru locuri fiind rezervate doamnelor. Gabriela Firea va rămâne purtător de cuvânt al PSD, iar după Congres urmează să fie aleşi opt secretari regionali. Favorit pentru a prelua funcţia de secretar general este Marian Neacşu.

Mai mulţi lideri din teritoriu au fost de acord să facă un pas în spate pentru ca la centru să apară oameni noi. Lideri din teritoriu precum Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Constantin Niţă sau Marian Oprişan optează să rămână şefi de organizaţii în locul funcţiilor din Kiseleff. Decizia lor a fost luată şi după ce în PSD a început să se discute despre posibilitatea schimbării vicepreşedinţilor de Comitetul Executiv, nu de Congres.

Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt: Mi se pare un lucru foarte, foarte bun, pentru că tot s-a vehiculat mereu ideea că PSD-ul, eu ştiu şi la PNL, dar discutăm despre PSD, că baronii locali conduc partidul. Şi Negrescu şi Vulpescu şi Szabo cred că sunt nume potrivite pentru a ocupa o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional.

Andrei Ţăranu, analist politic: Puterea lor la centru va fi puternic diminuată şi se vor supune în cea mai mare măsură liderului particular care este domnul Dragnea. Aceşti oameni vor fi vectori secundari şi terţiari de imagine. Deci, ei vor trebui să aibă o ofensivă mediatică puternică pentru a fi reţinuţi ca fiind cei care l-au înlocuit pe Oprişan, Hrebenciuc şi așa mai departe. Ar fi interesant însă dacă PSD ar reuşi să se rupă de mineriadele din 1990, 1991 şi de, să-i spunem, felul în care au gestionat relaţiile şi relaţia cu clasa muncitoare şi cu sindicatele.

comments

comments