full screen background image

Dr. Diana Iliescu, medic coordonator punct de lucru Rădăuți al DSP Suceava, despre îmbolnăvirile de sezon

di     Dr. Diana Iliescu, medic coordonator punct de lucru Rădăuți al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, a vorbit, la Radio VIVA FM, despre virozele respiratorii specifice sezonului rece, despre cum sunt recunoscute, diagnosticate și care sunt metodele de prevenție.

Este cunoscut faptul că la începutul acestui an numărul persoanelor cu viroze respiratorii atinsese cote alarmante.

“Virozele respiratorii, în țara noastră, reprezintă peste 50% din bolile infecțioase. În fiecare sezon rece, ne confruntăm cu apariția și multiplicarea acestor afecțiuni, pentru că, în sezonul rece, se întrunesc mai multe condiții favorizante, printre care frigul, umezeala, ceața și contactul interuman mai strâns în spații închise. Se știe că fiecare persoană adultă face cam 2 – 3 viroze respiratorii pe an, și fiecare copil cam 6 – 7 viroze respiratorii, ceea ce duce la absenteism școlar, incapacitate temporară de muncă, iar în cadrul epidemiilor, chiar la dezorganizarea unor sectoare. Nu tot ceea ce cuprindem noi sub numele de gripă înseamnă realmente gripă. Aceste viroze respiratorii sunt date de numeroase virusuri respiratorii. Ceea ce diagnosticăm noi ca și gripă este o afecțiune mult mai severă decât celelalte, care se manifestă prin febră înaltă, dureri musculare, dureri retroorbitare, și această afecțiune lasă o astenie de câteva săptămâni. Semnele respiratorii nu sunt caracteristice gripei. Semnele respiratorii în unele cazuri chiar pot să lipsească. Eventual poate să apară o tuse seacă, și numai în caz de complicații ale gripei poate să apară pneumonia sau alte simptome respiratorii.”

“Să se evite aglomerațiile în spațiile închise. O a doua problemă asupra căreia insist este spălarea mâinilor. Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun, prin săpunire de cel puțin două ori, duce la dispariția microbilor și a virusurilor de pe mâini și evită transmiterea bolii prin contact cu mâna infectată. De câte ori tușim sau strănutăm, să folosim batista. Recomandăm batista de hârtie, de unică folosință, pe care să o aruncăm la coșul de gunoi, și nicidecum să nu se împrumute de la un individ la celălalt obiecte personale. De asemenea, să reducem vizitele la persoanele bolnave. Persoanele bolnave cu alte afecțiuni sunt foarte susceptibile la a contracta viroze respiratorii, și de aceea vizitele la spital, vizitele la persoane în vârstă atunci când suntem bolnavi, nu sunt de recomandat. Creșterea rezistenței organismului este un alt pion important în reducerea virozelor respiratorii. Creșterea rezistenței o putem face în primul rând printr-o alimentație bogată în proteine, în vitamine, și există și unele substanțe așa-numite fitoncide, care se găsesc în ceapă și usturoi. Deci în acest sezon se poate consuma mai multă ceapă și usturoi decât în alte perioade ale anului. De asemenea, prin sport se mărește rezistența organismului, și îmbrăcăminte adecvată.”

Altă metodă de prevenire a virozelor respiratorii în sezonul rece este vaccinarea antigripală, recomandată cu precădere anumitor grupe de pacienți pe care medicul Diana Iliescu, medic coordonator punct de lucru Rădăuți din DSP Suceava, le-a menționat pentru ascultătorii VIVA FM.

Medicii de familie și instituțiile din zonă au solicitat 10.000 de doze de vaccin antigripal, pe care le vor administra gratuit persoanelor din grupele amintite.

“Această vaccinare se referă la profilaxia gripei și nu a celorlalte viroze respiratorii, și se recomandă de la vârsta de șase luni până la 64 de ani, persoanelor cu afecțiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, diabet zaharat, obezitate, astm. Se recomandă persoanelor gravide, personalului medico-sanitar care este expus la contractarea bolii și care la rândul lui o poate disemina în populație, copiilor și adulților din instituțiile de ocrotire socială, și tuturor persoanelor în vârstă de peste la 65 de ani. Noi suntem în etapa în care medicii de familie și unitățile au solicitat peste 10.000 de doze de vaccin antigripal pentru acest sezon, pe care îl așteptăm după 15 octombrie.”

Dr. Iliescu a vorbit şi despre controalele efectuate în școli și grădinițe imediat după începerea anului școlar.

La primul control, au fost descoperiți trei copii cu scabie, 55 cu păduchi și 119 cu angine pectorale, însă la recontrol, după șapte zile, aceste cazuri au scăzut considerabil.

Medicul Diana Iliescu s-a referit și la unitățile de învățământ din Rădăuți și din zonă, care în mare majoritate au autorizație de funcționare.

“După începerea anului școlar, din 14 septembrie, s-a efectuat triajul epidemiologic în școli și grădinițe, fiind verificate 163 de unități, 47 în mediul urban și 116 în rural, 24.565 de copii, depistându-se un total de 233 de afecțiuni, adică 119 angine, trei scabie (recontrolați la șapte zile, nu a mai rămas nimeni cu scabie) și 55 de cazuri de pediculoză, din care la recontrol au rămas patru. Unitățile din orașul Rădăuți au toate autorizații sanitare, iar din zona noastră de activitate, există câteva grădinițe și câteva școli primare care din cauză că nu au apă potabilă curentă, nu au autorizație sanitară.”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments