full screen background image

19 persoane care munceau “la negru”, depistate de inspectorii suceveni

munca la negru     În luna septembrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat 279 de controale, din care 195 în domeniul relaţiilor de muncă şi 84 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate un număr de 174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 178.600 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat un număr de 195 de controale, în urma cărora s-au aplicat 98 de amenzi, în valoare de 159.600 de lei.

În luna septembrie, au fost depistate 130 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 13 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii; 98 persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal; 19 persoane fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la 15 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 90.000 de lei.

Printre deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară;
nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 84 controale.

În urma controalelor efectuate, s-au aplicat un număr de 76 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 19.000 de lei.

Deficienţe au constat în plan de prevenire şi protecţie lipsă sau incomplet;
neutilizarea echipamentului de protecţie; instruire insuficientă.

În luna septembrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 15 evenimente.

Inspectorul Şef al Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, Romeo BUTNARIU, precizează că, la data de 1 octombrie 2015, sunt înregistrate 119.072 contracte individuale de muncă active, din care 110.754 pe durată nedeterminată şi 8.318 pe durată determinată.

comments

comments