full screen background image

Consolidarea şi restaurarea Gării CFR Iţcani, blocate de un act aflat în Arhivele din Cernăuţi

itc1     Staţia CFR Iţcani, din municipiul Suceava, ar putea fi intra în reparaţii capitale, în următoarea perioadă, s-a avansat cu prilejul vizitării obiectivului, sâmbătă, de către Iulian Matache, ministrul Transporturilor.

Imobilul, cuprins în lisa monumentelor istorice este într-o stare de degradare avansată.

Demersuri pentru demararea reabilitării se fac încă din 2012, iar la ora actuală se mai fac intervenţii pentru obţinerea autorizaţiei de construire de la administraţia locală din reşedinţa de judeţ.

În 2014, autorităţile locale emiseseră doar certificatul de urbanism, în baza căruia au avut loc reparaţii ale peronului şi consolidări ale copertinei, acesta din urmă riscând să se prăbuşească peste călători.

Imediat după aceea. însă, Primăria Suceava a blocat procedurile de autorizare, întrucât la dosar nu fusese depus actul de proprietate asupra imobilului.

Directorul Sucursalei Regionale CFR Infrastructură Iaşi, George Radu Pipa, participant la întâlnirea cu ministrul Iulian Matache, a declarat că, în vederea efectuării lucrărilor, au fost eliberate toate avizele necesare, inclusiv cele ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ordinului Arhitecţilor din România şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional.

Pipa: “Ne lipseşte un singur document, care se cheamă certificatul de atestare de proprietate. Cu ajutorul domnului ministru, am reuşit să adunăm comisia ministerială şi sper ca, într-o săptămână, să obţinem acest document. Toate instituţiile şi-au dat OK-ul, avem contractul, şi putem să ne apucăm de treabă.”
Valoarea lucrărilor este de 2 milioane de euro, fără TVA, intervenţiile de până acum fiind efectuate din fondurile proprii ale Companiei.

De la momentul lămuririi situaţiei şi deblocării fondurilor, lucrările de consolidare, reabilitare şi restaurare a imobilul Staţiei CFR Iţcani ar urma se desfăşoare pe durata unui an.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat la faţa locului că a dorit neapărat să vadă Gara de Iţcani, care este un monument istoric.

Matache: “Eu cred că aici trebuie discutăm despre restaurare, şi nu doar despre o consolidare. Împreună cu autorităţile locale va trebui să găsim o soluţie, pentru că am înţeles că tot traficul s-a mutat în Gara Burdujeni. Vom rezolva problema împreună cu conducerea CFR Infrastructură.”

comments

comments