full screen background image

Fostul director APIA, reținut de procurorii DNA

mascati_79397300     Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut primele arestări în urma perchezițiilor la sediile APIA București și Ilfov, într-un dosar de deturnare a fondurilor europene. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Benu Gheorghe Dorel, alături de directorul general adjunct al agenției, Kerekeș Melinda Klara și șeful serviciu la Direcția Măsuri de Piață, Giminadis Anton.

Cei trei sunt reținuți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu asimilat infracțiunii de corupție în formă agravată și continuată și spălare de bani.

Procurorii susţin că în anul 2012, pentru implementarea Planului Anual de Distribuție de Alimente pentru persoane defavorizate, România a beneficiat de fonduri europene pentru furnizarea de alimente pentru persoane defavorizate. Au fost achiziţionate 11 tipuri de produse alimentare, între care făină albă de grâu și ulei de floarea soarelui. Din cele 11 contracte încheiate în anul 2012, 9 contracte s-au finalizat cu livrarea integrală a produselor, însa 2 contracte de furnizare- cele de făina albă de grâu și ulei de floarea soarelui, nu au fost executate corespunzator.

Pentru aceste două contracte, APIA a încheiat contracte de furnizare cu o firma bulgară. Documentele au fost semnate şi aprobate de Benu Gheorghe Dorel și Kerekeș Melinda Klara, în calitate de directori APIA, beneficiind și de ajutorul lui Anton Giminadis, în condițiile în care aceștia cunoșteau faptul ca acele convenții au fost atribuite în mod nelegal, susţin procurorii DNA. Prejudiciul în dosar este de 26 de milioane de euro.

comments

comments