full screen background image

“Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, una a siguranţei cetăţenilor

1     În perioada 28 septembrie – 2 octombrie, poliţiştii au desfăşurat campania naţională “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”. Zilnic, au fost abordate diferite tematici preventive, au fost desfăşurate concursuri şi activităţi interactive, au fost organizate evenimente publice şi acţiuni cu participarea unui număr mare de persoane, toate pentru responsabilizarea şi stimularea cetăţenilor în vederea adoptării unui comportament preventiv şi creşterii gradului de siguranţă comunitară.

În fiecare zi, peste 250 de poliţişti de prevenire, de proximitate şi din structurile de ordine publică au fost implicaţi în desfăşurarea de activităţi preventive şi de informare. Specialişti judiciarişti, ofiţeri BCCO, specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog şi din cadrul Agenţei Împotriva Traficului de Persoane – Centrele Regionale Suceava, reprezentanţi ai instituţiilor partenere şi ai organizaţiilor nonguvernamentale, s-au alăturat acestor activităţi.

Peste 12.000 de elevi au intrat în contact cu poliţiştii în cadrul activităţilor interactive desfăşurate. De asemenea, alte 4.000 de persoane cu grad de risc victimal ridicat (bătrâni, persoane care locuiesc în case izolate, tineri din centre de plasament, etc) au beneficat de acţiunile preventive iniţiate de poliţişti, primind recomandări şi sfaturi în vederea reducerii riscului victimal şi creşterii gradului de siguranţă personală.

Au fost iniţiate două noi campanii de prevenire a furturilor şi tâlhăriilor, un proiect punctual de prevenire a victimizării minorilor, a fost lansat un nou manual de promovare a regulilor de siguranţă pentru copiii cu vârste între 5 şi 9 ani, a fost inaugurat primul Centru de Prevenire a Criminalităţii din Suceava, au fost organizate workshop-uri şi seminarii cu tematică preventivă.

Au fost organizate, în total, la nivelul întregului judeţ, peste 600 de acţiuni şi activităţi cu caracter prevetiv pe linia prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirii infracţionalităţii contra patrimoniului, prevenirii infracţiunilor asociate criminalităţii organizate şi creşterii gradului de siguranţă rutieră.

Nu întâmplător, în urma acestor activităţi şi a prezenţei sporite în teren a poliţiştilor, săptămâna a fost una a siguranţei cetăţenilor, nefiind înregistrat niciun accident rutier grav, soldat cu persoane decedate. De asemenea, nu au fost înregistrate furturi cu moduri de operare sau cu prejudicii importante şi nu au fost sesizate agresiuni sau alte fapte antisociale care să inducă o stare de nesiguranţă în comunitate.

Mai mult decât atât, prezenţa sporită şi activă în teren a poliţiştilor de prevenire şi ordine publică şi acţiunile operative ale structurilor de poliţie judiciară au dus la obţinerea unor rezultate pozitive, chiar în sfera combaterii segmentelor infracţionale abordate în cadrul “Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

Astfel, poliţiştii judiciarişti au reuşit probarea activităţii infracţionale a unui grup de minori din municipiul Rădăuţi, reuşindu-se documentarea activităţilor ilicite privind mai multe furturi cu un prejudiciu de peste 20.000 de lei.

De asemenea, poliţiştii au reuşit şi organizarea unui flagrant pentru identificarea unui tânăr din judeţul Iaşi care era pe cale să înşele o bătrână din municipiul Fălticeni, prin metoda “Accidentul”. Totodată, alte 10 persoane vârstnice au dat dovadă de responsabilitate şi au refuzat să cadă în plasa infractorilor, fără a da curs solicitărilor de a plăti diverse sume de bani celor care le solicitau acest lucru.

În ceea ce priveşte siguranţa rutieră, prezenţa sporită a poliţiştilor în teren a dus la constatarea în flagrant a peste 30 de infracţiuni la regimul rutier. Prin măsurile luate şi întocmirea de dosare penale pentru diversele infracţiuni constatate s-au prevenit, astfel, accidentele rutiere grave soldate cu persoane decedate sau rănite grav.

Un caz de referinţă pentru tot ceea ce a însemnat “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” la nivelul judeţului Suceava este evidenţiat şi de atitudinea unei persoane care, respectând legea şi dând dovadă de spirit civic, a înapoiat unui bărbat un portmoneu cu bani pe care îl găsise şi în care se aflau cca. 3.000 de lei.

Pe 2 octombrie, un bărbat, de 24 de ani, din comuna Plătinoasa, s-a deplasat la un hypermarket din zona comercială Şcheia, de unde a dorit să achiziţioneze mai multe bunuri de mobilier. În momentul în care măsura o anumită piesă de mobilier, a aşezat portmoneul în care avea 2.500 de lei şi 100 de euro  pe o masă, uitând la plecare să îl mai ia. Ulterior, o femeie, de 38 de ani, a găsit portmoneul şi, folosind datele de pe cartea de identitate a bărbatului, l-a contactat şi i-a restituit portofelul şi suma de bani.

Cei doi doresc să îşi pătreze anonimatul, însă au declarat poliţiştilor că gestul făcut este răspunsul normal şi civilizat l-a toate acţiunile preventive pe care poliţiştii le-au desfăşurat în această perioadă şi că ar fi bucuroşi să fie urmat de toţi cetăţenii.

comments

comments