full screen background image

Şefa Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă Rădăuți, Carmen Irimiciuc: “Absolvenţii nu prea au fost interesați de locurile de muncă oferite la bursă!”

iri     Pe data de 25 septembrie, în marile orașe din țară a fost organizată Bursa Locurilor de muncă pentru absolvenți.

La Rădăuți, evenimentul a fost organizat de Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă și găzduit de Casa Germană.

La bursă s-au prezentat 17 agenți economici cu o ofertă generoasă de locuri de muncă, și peste 300 de absolvenți.

Carmen Irimiciuc, șefa AJOFM Rădăuți a vorbit la VIVA FM despre modul în care s-a desfășurat acțiunea, și s-a arătat dezamăgită de faptul că tinerii nu au fost interesați de găsirea unui loc de muncă, ci mai degrabă de ajutorul de șomaj de care beneficiază pentru o perioadă de șase luni de la absolvire.

Au fost selectați în vederea integrării pe piața muncii 110 tineri, adică mai puțin de jumătate din cei prezenți.

“La bursă au participat 17 agenți economici, cu o gamă diversă de oferte de locuri de muncă. Au participat peste 300 de absolvenți, care nu prea au fost interesați de locurile de muncă oferite. Cu toate că au fost în domenii diferite, am avut ospătari, bucătari, ajutor bucătari, tâmplari, vânzători, agent vânzări, șef magazin, gestionari, lăcătuși, electricieni, instalatori, montatori, operatori mașini, sudori, macaragii, deci o gamă foarte largă de opțiuni. Au venit peste 300 și au fost selecționați în vederea angajării peste 110 tineri. Asta dacă vor dori să meargă la interviu.”

“Dacă nu-și găsesc un loc de muncă, următoarea acțiune a noastră este să-i cuprindem la un curs de calificare. Deci, nu pot să stea șase luni de zile, să ia bani fără să facă ceva pentru a se integra pe piața muncii,”

Carmen Irimiciuc s-a referit și la agenții economici, la beneficiile de care au parte la angajare, fie că angajează în câmpul muncii un absolvent, un șomer sau alte persoane care se află în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, a menționat și condițiile pe care legea le impune la angajare.

“Agenții economici care angajează absolvenți beneficiază de o subvenție din partea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dacă absolventul are Școală Profesională, beneficiază de 500 lei, dacă are liceul cu bacalaureat beneficiază de 600 lei, iar dacă absolventul a terminat studii superioare, beneficiază de 7500 lei. Cred că la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, vom da drumul la convenții pentru absolvenții promoției 2015. Angajatorii care angajează persoane de peste 45 de ani, beneficiază și ei de o subvenție de 500 lei, cu condiția să mențină contractul de muncă al persoanei un an și jumătate. Aceeași obligație o au și angajatorii care angajează absolvenți. trebuie să mențină locul de muncă un an și jumătate. Dacă absolvenții pleacă de la firmă, trebui să plece prin demisie, să nu-l disponibilizeze pentru șomaj.”

În acest moment în zona arondată AJOFM Rădăuți sunt 2.800 de șomeri și persoane care beneficiază de ajutor social.

“În jur de 900 avem în plată, și per total avem peste 2800 de șomeri și indemnizați și neindemnizați. Cam 2000 de șomeri neindemnizați care sunt înscriși în căutare de loc de muncă. Din acești 2000 sunt și cei care beneficiază de ajutor social. Noi avem zona de la Grămești până la Ulma, Solca, Arbore, avem o zonă foarte mare care aparține de Rădăuți. Asta e per total, din zona Rădăuțiului.”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments