full screen background image

Numărul creditelor acordate în lei va fi ”substanțial” mai mare față de cel în valută

isarescu     Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, spune că în perioada următoare numărul creditelor acordate în lei vor depăși ”substanțial” creditele în valută. Acesta se pare că va fi noul ”pariu” al guvernatorului băncii centrale, după ce l-a câștigat pe cel pus în această vară, privind revenirea creditării totale în teritoriul pozitiv.

„Vom avea nu numai creşteri sensibile ale creditării în lei, dar în mod evident o depăşire substanţială în perioada următoare a creditării în valută de către creditarea în lei“, a spus Isărescu, citat de Ziarul Financiar.

Numărul creditelor acordate în lei a crescut în luna august la 49%, atingând maximul ultimilor nouă ani. În 2006, ponderea maximă înregistrată a fost de 53%, în timp cea mai mică pondere a creditului în lei, de 35.6% a fost în anul 2012.

De asemenea, în perioada de criză (2009 – 2013) împrumuturile acordate de bănci nu au reușit să depășească pragul de 40%.

Dinamica pozitivă a împrumuturilor în lei a crescut în condițiile în care ratele dobânzilor acordate persoanelor fizice și companiilor au scăzut, odată cu diminuarea ratei dibânzii de politică monetară.

comments

comments