full screen background image

Lucrările pentru lăţirea plajelor, aproape de final

litoralulromanesc     Se lucrează intens la lărgirea plajelor. În Mamaia, Constanţa şi Eforie, lucrările sunt aproape gata. Peste trei milioane de metri cubi de nisip au fost aduşi din largul mării pentru ca la vară turiştii să nu mai stea înghesuiţi. Iar autorităţile lucrează deja la un nou proiect, mult mai amplu, care presupune refacerea tuturor plajelor.

În cel mult o lună, spun constructorii, extinderea plajelor din Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord va fi gata. Acestea au fost lărgite şi fiecare va avea o lăţime de 100 de metri. Proiectul, în valoare de peste 170 de milioane de euro, a vizat mărirea suprafeţei plajelor existente cu 33 de hectare şi construcţia de noi diguri, de suprafaţă şi subacvatice, plus refacerea celor deja existente.

Gheorghe Boeru, proiectant: „Aducem, prin acest proiect, în fiecare an, peste 50.000 de turişti mai mulţi, la mare”.

Porţiunea de nisip din Eforie Nord a fost lăţită, de la trei – patru metri, la 100 de metri, în mai puţin de două luni. Este plaja care a suferit cea mai mare modificare.

Constructorii, care s-au mirat că au permisiunea să lucreze în plin sezon estival, dau asigurări că noile dimensiuni ale plajelor se vor păstra timp de cel puţin o jumtate de sescol.

Iar reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral pun deja la punct ultimele detalii ale unui proiect asemănător. Vor să refacă digurile şi să lăţească toate plajele, pornind din Năvodari, până la jumătatea staţiunii Mamaia şi din Eforie Sud, până la Vama Veche.

Marieta Iorga, purtător de cuvânt ABDAL: „Un proiect pentru care s-a început deja studiul de fezabilitate iar valoarea acestuia se estimează că va fi de 500 de milioane de euro”.

Dacă Uniunea Europeană va accepta finanţarea proiectului, lucrările vor începe în 2017.

comments

comments