full screen background image

Fostul consilier local de Rădăuţi, prof. Petru Carcalete: “Candidatul PNL la Primărie va fi desemnat în urma unui sondaj!”

fpc     Fostul șef al Inspectoratului Școlar Județean, profesorul Petru Carcalete, a vorbit, la VIVA FM Rădăuți, în emisiunea “Față în Față”, despre situația finaciară a școlilor din municipiu care au epuizat banii pentru salarii și dascălii vor fi la finalul anului în imposibilitatea de a-și primi salariile.

Este vorba despre școlile unde se aștepta rectificarea bugetară din luna septembrie.

“În ianuarie, când s-a votat bugetul local, atunci când mai era Consiliu Local, unele școli nu au avut bugetul complet, bugetul acoperit de bani. Și atunci, unele au rămas să-și completeze bugetul la rectificarea bugetară care urma să fie făcută în septembrie. Din păcate, ea nu mai poate fi făcută, întrucât Consiliul Local nu mai există, situație în care la unele școli au început să fie transferați banii din trimestrul unu în doi, din doi în trei, dar ajungem în patru. Ce se întâmplă atunci? Se întâmplă următorul lucru: nu vor primi salarii probabil în ultima lună, în decembrie, și vor fi evident, primiți anul viitor. Există și școli la care au avut suficienți bani din start, pentru că în acest moment finanțarea este făcută “per capita”, adică bani pentru fiecare elev în parte. Cine are aglomerație mare de elevi primește bani mulți, cine nu, nu. Și în felul acesta, școlile care au depășit norma de elevi au bani. Ceilalți, nu au suficienți bani. Asta nu înseamnă că profesorii nu-și vor primi salariile acolo unde școala nu are suficienți copii. Pentru că există rectificări în acest sens și nu e nicio problemă. Problema este în acest moment că la unele școli banii nu sunt prinși în buget.”

Petru Carcalete s-a referit și la situația salariaților Spitalului Municipal “Sfinții Cosma și Damian” din Rădăuți, care, începând cu luna octombrie, e posibil să nu poată fi remunerați, deși bani există în spital din servicii medicale, dar și cei prevăzuți în buget pentru salarii. Paradoxul intervine din cauza lipsei unui ordonator de credite la Primărie care să semneze pentru deblocarea acestor sume.

“Și spitalul este cam în aceeași situație, culmea este că spitalul are suficienți bani pentru a-și plăti salariile angajaților, dar dintr-o cutumă, de ani de zile, banii nu au fost prinși din start în bugetul inițial în totalitate până la sfârșitul anului, totdeauna se mai apela la o rectificare bugetară. Deși – repet – spitalul Rădăuți are suficienți bani pentru a-și plăti salariile, până inclusiv în luna decembrie. Asta este situația în momentul de față, nu știu cum se va rezolva, s-a acționat la Guvernul României pentru a da o Hotărâre de Guvern sau o Ordonanță de Urgență în acest sens. Au dat până acum două Ordonanțe de Urgență, dar din păcate niciuna nu a fost concepută cum trebuie. S-a constatat ulterior că sunt o sumedenie de deficiențe în aceste ordonanțe care nu permit în continuare plata acestor bani. Este culmea culmilor să te apuci să dai o ordonanță pentru ceva, și ea să nu poată fi aplicată. Nu este posibilă rectificarea legii prin ordonanțe de urgență întrucât nu este o lege ordinară, și suntem într-o situație de-a dreptul penibilă.”

Petru Carcalete este de părere că, pentru situația în care se află Rădăuțiul în acest moment, este direct răspunzător Guvernul României pentru că nu a organizat alegeri pentru Consiliul Local, deși acest lucru era perfect legal, ceea ce înseamnă după părerea sa, că Guvernul a încălcat legea.

“Problema Rădăuțiului putea fi rezolvată foarte ușor. Dizolvarea Consiliului Local a avut loc cu un an și ceva, aproape doi ani înainte de alegeri, deci trebuiau făcute alegeri la nivel de municipiu Rădăuți în ceea ce privește Consiliul Local. Nu pentru Primărie, ci pentru Consiliu Local. Ori, nu am înțeles de ce Guvernul nu a organizat aceste alegeri, pentru că vreau să vă spun că legea este foarte clară. După dizolvarea Consiliului Local, ai la dispoziție trei luni de zile să-ți faci alegerile, dacă ele nu sunt cu șase luni sau un an înainte de alegerile normale. Ori, la Rădăuți se îndeplinea această condiție cu vârf și îndesat. Ori, Guvernul nostru a încălcat legea, pur și simplu. Evident că ne putem întreba: cine-i pedepsește?”

Între timp, se pare că situaţia de la Rădăuţi a fost deblocată, prin Ordonanţa de Urgenţă emisă miercuri de Guvernul României.

În ceea ce privește alegerile de anul viitor, pentru funcția de primar al municipiului Rădăuți s-au înscris din partea PNL – partid din care Petru Carcalete face parte -, cinci candidați. Cătălin și Steliana Miron, Petru Carcalete, Dumitru Mihalescu și Dorin Tibeică. Întrucât Steliana Miron și Dumitru Mihalescu și-au exprimat intenția de a renunța la candidatură, e posibil ca în cursa pentru Primărie să rămână doar trei aspiranți. Cine va fi cel desemnat de PNL pentru a-i reprezenta în alegeri, urmează să se stabilească ulterior, în urma unui sondaj de opinie în rândul rădăuțenilor.

“Din partea PNL sunt înscriși în acest moment cinci în acestă cursă. Se vor face sondaje de opinie, cine va ieși pe primul loc va fi candidatul PNL la Rădăuți. Rărerea mea este că nu e niciun secret cine s-a înscris în această cursă, și cred că se pot spune persoanele, și nici nu cred că este normal să ținem secret. S-au înscris soții Miron amandoi, m-am înscris eu, domnul Mihalescu și domnul Tibeică. Probabil că luna acesta se va face un sondaj de opinie, din câte am înțeles va fi un sondaj făcut de o firmă agreată de PNL, și ce va ieși din sondajul respectiv, aceea se va respecta.”

La finalul discuției, Petru Carcalete le-a adresat un mesaj rădăuțenilor, pentru a contribui la dezvoltarea municipiului și a-l readuce împreună la stadiul în care se afla cu mulți ani în urmă, când a câștigat concursul “Cel mai frumos oraș din județul Suceava”.

“Vreau să le spun rădăuțenilor că municipiul Rădăuți, din păcate, a ajuns într-un hal fără de hal, și că trebuie să punem mâna cu toții, cu mic, cu mare, să-l aducem în următorii ani, în cât mai puțini ani, cel puțin la nivelul la care a fost ca să putem să ne dezvoltăm în continuare cum se cuvine. Arată dezastruos, și vreau să vă spun că acum 20 de ani era cel mai frumos oraș din județul Suceava.”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments