full screen background image

Iulian Zaharie, practicant de bike trial

vcr     Bike Trial este un sport internațional și individual ce presupune trecerea, cu bicicleta sau motocicleta, peste diferite obstacole, de-a lungul unui anumit traseu, făra ca sportivul să atingă obstacolele sau terenul altfel decât cu pneurile.

Acest sport este relativ nou în România, dar foarte apreciat pe plan internațional și care cunoaște o dezvoltare explozivă în întreaga lume.

El are atractivitatea și dificultatea sporturilor extreme, dar făra a include în mod necesar și periculozitatea acestora. Obstacolele fiind variate și de multe ori deosebit de dificile, este de înțeles ca aceasta combinație de ciclism, echilibristica și acrobație a trezit un mare interes în întreaga lume.

Rădăuțeanul Iulian Zaharie, student la Facultatea de Kinetoterapie din Cluj, practică bike trial de la vârsta de 11 ani, ajungând în prezent să aibă în palmares 14 medalii, 12 cupe și multe alte premii obținute la competiții organizate în România, fiind de patru ori consecutiv campion național, dar și în străinătate.

Se antrenează singur câte patru sau cinci ore pe zi, în curte sau pe bordurile de pe stradă, după modele pe care și le ia de pe internet, însă experiența o câștigă în concursurile la care participă, după cum el însuși a povestit, la  Radio VIVA FM Rădăuți.

“Am început acum 7 – 8 ani. Încă de când eram mic, mi-a plăcut bicicleta. Pot să spun că a ajuns să fie un sport de performanță de acum patru ani, de când am început să merg și eu la concursuri. Am văzut pe internet că se organizează tot felul de concursuri în țară, chiar și în afară. Campionate internaționale europene, mondiale, și am fost atras de acest sport și am zis să încerc și eu.”

“Pot să zic că am un palmares destul de bogat, printre care patru titluri de campion național la rând, un loc opt european și un loc 14 mondial. Am și diferite concursuri câștigate și cupe mai ales în țară la categoria juniori, seniori, elite. Se organizează în multe orașe din România, cum ar fi Iași, Bistrița, Oradea, Cluj, Brașov, Arad.”

“Mă antrenez pe bordurile orașului. Mi-am construit eu un parc, să mă pot antrena la mine acasă, și în rest experiența o câștig la concursuri. Mai demult, când eram mai mic, aveam mai mult timp și cred că stăteam aproape o zi întreagă, acum încerc 3, 4 maxim 5 ore pe zi.”

“În România, încă nu există antrenor de trial. Nu a ajuns nimeni la un nivel atât de înalt, încât să ajungă și antrenor. Eu mă antrenez singur, mă uit pe internet, văd cum fac alții și pot să spun că învăț de acolo câteva mișcări noi.”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments