full screen background image

Starețul Mânăstirii Bogdana din Rădăuți, Iustin Dragomir: “Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vine, în noiembrie, la Rădăuţi!”

viva cafe radauti id     Mânăstirea de maici din incinta Așezământului de copii “Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți va fi sfințită pe data de 7 noiembrie.

Slujba de sfințire va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de alte douăsprezece înalte fețe bisericești din zona Moldovei, dar și a Constanței sau Argeșului.

Credincioșii care vor asista la slujbă se vor putea închina la moaștele Sfinților Ioan Gură de Aur, Leontie și Teodosie.

Este prima dată când un Patriarh al României vine la Rădăuți pentru a oficia o sfințire, de aceea sunt invitați toți credincioșii care vor să asiste la slujbă.

Vor fi prezenți președintele Consiliului Județean Suceava și alte personalități ale județului, după cum a spus Părintele arhimandrit Iustin Dragomir, starețul Mânăstirii Bogdana din Rădăuți:

“S-au terminat lucrările de construcție a Mânăstirii “Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, mânăstire de maici, s-au terminat lucrările de construcție la Așezământul de copii “Sfântul Ierarh Leontie”, și a dat bunul Dumnezeu și am făcut și o Troiță. Noi avem bucuria de terminare a acestor lucrări și bucuria aceasta este completată prin venirea Preafericitului Părinte Patriarh să sfințească cele trei obiective.

Venirea Preafericitului va fi pe data de 6 noiembrie. La slujbă vor mai participa ca invitați Preasfințitul Pimen, Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei, Înalt Preasfințitul Calinic al Argeșului, Înalt Preasfințitul Ioachim al Romanului, Înalt Preasfințitul Teodosie al Constanței, vicarii patriarhali Episcopia Varlaam și Ironim, Preasfințitul Ambrozie al Giurgiului, Preasfințitul Cornelui al Hușiului și Preasfințitul Macarie al Europei de Nord. În total, vor fi 12 ierarhi.

Sfințirea va avea loc pe 7 noiembrie, într-o zi de sâmbătă. Cu o zi înainte de venirea Preafericitului Patriarh la aeroportul din Suceava apoi la Așezământul de copii, joi, pe data de 5 noiembrie, va sosi o delegație de la Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului, care va însoți racla cu Sfintele moaște a Sfântului Ioan Gură de aur, care va fi depusă la Mânăstirea de maici. Lângă racla cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, va fi adusă și racla cu Sfintele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie și Teodosie.

Deci acolo, odată cu sfințirea Mânăstirii de maici, credincioșii, închinătorii, slujitorii și preoții vor avea posibilitatea să se închine la cele trei sfinte moaște. Și cele  ale Sfântului Ioan Gură de aur (mai ales că acesta este an comemorativ al Sfântului Ioan Gura de Aur, declarat de Biserica Ortodoxă Română la inițiativa Preafericitului), și avem bucuria asta mare ca acest mare ierarh al creștinătății să ne viziteze la Rădăuți, cu binecuvântarea Preafericitului. Cu ocazia asta, invităm părinții parohi, mânăstirile, credincioșii din zonă și nu numai, că au bucuria de a se închina la moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și a celor doi sfinți ierarhi de la Rădăuți, Leontie și Teodosie. Noi îi așteptăm cu bucurie, așteptăm cu emoție vizita Preafericitului, mai ales că este prima slujbă săvârșită de un patriarh în orașul Rădăuți.

Vor fi așteptați mai ales cei cu care am colaborat, cu care a fost o colaborare strânsă și aici mă refer la cei trei președinți ai Consiliului Județean. Actualul președinte, domnul Cătălin Nechifor, și foștii președinți ai Consiliului Județean, Gavril Mârza și Gheorghe Flutur, cu care noi am avut o colaborare bună și au participat și ei la definirea acestui obiectiv de la Așezământul de copii, printr-un protocol încheiat între Mânăstirea Bogdana și Consiliul Județean, care zicem noi că este o reușită. Este un obiectiv foarte important, și va fi un exemplu pentu țară. Și aici observăm că cei trei președinți, chiar dacă au făcut parte din partide diferite, au continuat, fiind un exemplu bun chiar și pentru clasa politică”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments