full screen background image

Întâlnire Ponta – conducerea BERD la Londra

ponta     Mai multe proiecte considerate prioritare de către Guvernul României în domeniul Transporturilor, Energiei și Lucrărilor Publice au fost prezentate joi, la Londra, de premierul Victor Ponta, la întâlnirea cu conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Șeful Guvernului a efectuat o vizită de lucru la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, fiind însoțit de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și de ministrul Transporturilor, Iulian Matache, ocazie cu care a purtat discuții cu președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, și cu primul vicepreședinte al instituției, Phil Bennett.

“Ambele părți au subliniat angajamentul comun pentru intensificarea cooperării dintre BERD și România. Premierul român a prezentat conducerii BERD mai multe proiecte considerate prioritare de către Guvern, în domeniul Transporturilor, Energiei și Lucrărilor Publice, cu impact major asupra dezvoltării regionale, respectiv a infrastructurii naționale”, se arată într-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, proiectele urmează să intre într-un proces de evaluare internă efectuat de specialiștii BERD, din perspectiva fezabilității lor economice, al efectului pozitiv asupra tranziției economiei României către standarde moderne și performante, cât și a posibilităților de finanțare, în condițiile actuale dificile de pe piețele financiare internaționale.

Board-ul directorilor BERD urmează, totodată, să aprobe pe 30 septembrie noua strategie de țară pentru România, informează Guvernul.

La întâlnire, președintele BERD a reliefat faptul că ”România are un mare potențial”.

“Cu o piață proprie de 20 milioane consumatori și un număr în creștere de companii românești ce au succes pe piețele internaționale, România are un mare potențial. BERD este hotărâtă să sprijine dezvoltarea economică a țării, cu accent pe stimularea sectorului privat. Avem experiențe foarte bune și un portofoliu solid în România, pe care intenționăm să-l dezvoltăm”, a declarat Sir Suma Chakrabarti, potrivit comunicatului.

La rândul său, premierul Ponta a subliniat rolul BERD în procesul de trecere a României către o economie de piață funcțională.

“BERD a îndeplinit un rol esențial în procesul de tranziție al României către o economie de piață funcțională, după Revoluție. Dorim ca această implicare să continue pe multiple planuri”, a afirmat Ponta.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali în România, cu circa șapte miliarde euro investiți până în prezent în peste 370 de proiecte.

Potrivit comunicatului Guvernului, prin aceste proiecte s-a generat un efect de antrenare de peste 14 miliarde euro din partea altor investitori.

Activitatea băncii este orientată către dezvoltarea pieței de capital, îmbunătățirea calității infrastructurii, reducerea disparităților regionale, creșterea incluziunii și stimularea competitivității sectorului privat, precizează sursa citată.

O nouă strategie pentru România, până în anul 2020, se așteaptă să fie aprobată în ședința Consiliului de Administrație din 30 septembrie.

Operațiunile BERD în România sunt conduse de către Matteo Patrone, numit director al reprezentanței de la București, începând cu luna iulie.

AGERPRES

comments

comments