full screen background image

Crește contrabanda cu țigări

colete izvsv     Contrabanda cu ţigări în România a explodat în ultimele două luni, avertizează producătorii de profil. A crescut de la 10% la peste 15% din totalul ţigărilor vândute în ţara noastră. Punctele nevralgice de pe harta contrabandei sunt la graniţele din vest şi sud, dar contrabandă se face şi în alte zone. Doar ieri, poliţiştii din Ilfov au reuşit să confişte 800.000 de ţigări de contrabandă ascunse într-o camionetă ai cărei pereţi fuseseră dublaţi pentru ca pachetele cu tutun să nu poată fi găsite.

Cartuşele cu ţigări au fost ascunse într-o cameră special creată în camionetă. Traficanţii au dublat pereţii interiori, astfel încât tutunul să nu poată fi descoperit în cazul unor controale vamale.

800.000 de ţigarete erau ascunse de traficanţi din Republica Moldova şi urmau cel mai probabil să fie distribuite pe piaţa neagră din Bucureşti. Acţiunea poliţiştilor arată doar o mică parte din eforturile de stopare a contrabandei cu ţigări. În ultimele două luni, piaţa neagră din România a atins cote alarmante, spun oficialii din domeniu, de peste 15% din totalul ţigaretelor vândute în ţara noastră.

Gilda Lazăr, director JTI România: Un început de creștere continuă. Situația din Ucraina este cea cunoscută, prețurile din Moldova s-au prăbușit și pentru că la granița internă a UE cu Ucraina și Ungaria nu există control vamal.

Cele mai multe ţigări de contrabandă sunt fabricate în Macedonia. De aici sunt încărcate în camioane sau containere şi iau drumul Greciei, Bulgariei şi României. Bulgaria ocupă primul loc în clasamentul ţărilor prin care ajung ţigări de contrabandă în România.

Gilda Lazăr director JTI România: Moldova e pe locul doi, Ucraina pe locul trei, apoi Serbia și duty free.

„În cazul în care cuantumul contrabandei se va menţine la 15 puncte procentuale, pierderile statului român vor fi uriașe, depășind 550 de milioane de euro pe parcursul acestui an”, transmite corespondentul Digi24 Laurențiu Rădulescu.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. Anul trecut, în buget au intrat taxe şi contribuţii în valoare de 2,7 miliarde de euro de la producătorii de tutun din ţara noastră.

comments

comments