full screen background image

4 tentative de înşelăciune prin metoda “accidentul” într-o singură zi

Mobil     Urmare a acţiunilor de informare, sucevenii au devenit mai responsabili cu privire la înşelăciunile prin telefon.

Rezultatul: într-o singură zi au fost sesizate patru încercări de a înşela cetăţenii prin metoda “accidentul” – trei dintre acestea dejucate  de persoane vârstnice, care au dat dovadă de responsabilitate şi au urmat recomandările poliţiştilor.

În ultimele zile, infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda “accidentului”, tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat sfaturile preventive ale poliţiştilor.

Din păcate, în contrinuare sunt înregistrate şi cazuri în care persoanele vârstnice cad victime infractorilor.

Luni, în jurul orei 13.00, o femeie, de 59 ani, din municipiul Suceava, a sesizat faptul că persoane necunoscute au încercat să o inducă în eroare, cum că fiul său a comis un accident rutier cu victime.

Cu ocazia verificărilor a rezultat faptul că, în jurul orei 13:15-13.30, în timp ce se afla la domiciliu, femeia a fost contactată pe telefonul fix, de către o persoană necunoscută care a pretins că fiul său a provocat un accident rutier grav, pe trecerea de pietoni.

În momentul în care persoana vătămată i-a spus celei care a apelat-o că doreşte să discute cu fiul său, aceasta a închis telefonul, după care partea vătămată l-a contactat telefonic pe fiul său şi a aflat de la acesta că este bine şi se află la serviciu, dându-şi seama că persoana necunoscută a încercat să o înşele.

Tot luni, o bătrână, de 84 ani, din municipiul Suceava, a sesizat telefonic faptul că persoane necunoscute au încercat să o înşele, pretinzând că fiica ei a provocat un accident rutier.

În jurul orei 16:00, în timp ce se afla la domiciliu, persoana vătămată a fost contactată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care a pretins că este împreună cu fiica ei, care a provocat un accident rutier grav, pe trecerea de pietoni, iar pentru a clarifica situaţia pe cale amiabilă trebuie să-i dea suma de 20.000 de lei.

Persoana necunoscută i-a transmis bătrânei că va fi căutată la domiciliu de secretarul său, care va veni după bani, însă bătrâna i-a spus că nu-i va da bani decât fiicei ei personal, cel în cauză întrerupând convorbirea.

După acestea, reclamanta a contactat telefonic rudele şi pe fiica sa, aflând de la aceasta că este bine şi se află la serviciu, dându-şi seama că persoana necunoscută a încercat să o înşele.

Ulterior, în jurul orei 18.00, o femeie, de 77 de ani, din municipiul Suceava, a sesizat faptul că persoane necunoscute au încercat să o înşele, pretinzând că fiica ei a provocat un accident rutier.

În jurul orei 17:30, în timp ce se afla la domiciliu, persoana vătămată a fost contactată pe telefonul fix,  de către o persoană necunoscută de sex feminin, care a pretins că este fiica sa şi că a  provocat un accident rutier grav, pe trecerea de pietoni, iar pentru a clarifica situaţia pe cale amiabilă trebuie să-i dea bani.

Bătrâna a contactat telefonic rudele şi pe fiica sa, aflând de la aceasta că este bine, dându-şi seama că persoana necunoscută a încercat să o înşele.

Nu la fel de precaut a fost un bătrân, de 87 de ani, din municipiul Suceava, care tot luni, la ora 16.00, a primit pe telefonul fix un apel de la un bărbat care i-a comunicat că fiica sa a comis un accident rutier pe trecere de pietoni, soldat cu vătămarea corporală a unei femei.

Acesta i-a precizat că totul se poate rezolva pe cale amiabilă, dacă oferă suma de 15.000 de lei victimei, pentru a nu depune plângere.

În timp ce bătrânul era încă la telefon discutând cu persoana necunoscută, după circa jumătate de oră, în curtea persoanei vătămate s-a prezentat un tânăr, care a spus doar că a venit după bani şi, după ce a luat suma de 15.000 de lei, a plecat.

În aceeași seară, în jurul orei 19.30, după ce reclamantul a contactat-o pe fiica sa şi a constatat că nu a comis vreun accident, şi-a dat seama că a fost înşelat.

Cercetările sunt continuate de Biroul investigaţii criminale Suceava, sub aspectul comiterii infracţiunii de înșelăciune.

În ultima perioadaă infractorii au eşuat în mai multe  tentative de a înşela cetăţenii prin metoda “accidentului”, tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor, dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor.

Totuşi, în continuare, există şi persoane care dau dovadă de credulitate şi cad în plasa infractorilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând, trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare.

Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii.

În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

comments

comments