full screen background image

Fostul viceprimar de Rădăuți, Tiberiu Maerean: “Situația la spital este mult mai gravă decât se știe!”

viva cafe radauti mae     Fostul viceprimar cu atribuțiuni de primar al municipiului Rădăuți, Tiberiu Maerean, și-a exprimat intenția de a candida la alegerile de anul viitor pentru funcția de primar al municipiului.

El nu a precizat, deocamdată, dacă va candida ca independent sau din partea PSD.

“Da. Candidez sau independent sau PSD”.

În ceea ce privește excluderea sa din partid, în luna martie a acestui an, Maerean a precizat, în emisiunea Față în Față de la VIVA FM Rădăuți, că vinovat de cele întâmplate a fost Nistor Tătar, președintele PSD Rădăuți, care i-a influențat și pe unii membri ai formațiunii să voteze în defavoarea sa.

“Nu colegii sunt de vină. Colegii, dintr-un spirit de echipă cu liderul, cu domnul Tătar, au fost disciplinați și au ascultat de solicitare. “Îl dăm afară”. Și l-au dat. Votul fiind secret însă, o parte au făcut cum le-a dictat propria conștiință.
Oamenii aceștia nu au avut dreptul să mă dea afară, ci doar să propună să fiu dat afară. Ca viceprimar în funcție, la acea dată, putea să mi se retragă sprijinul politic, de către conducerea Organizației Județene, și datul afară putea fi hotărât de Biroul Național. Așa scrie în statut.”

Autoritatea administraţiei publice locale se confruntă cu blocaje majore privind îndeplinirea condiţiilor legale necesare validării deciziilor care să asigure rezolvarea problemelor municipiului Rădăuţi: autorizaţiile de construire/demolare/renovare se semnează de către primar,  modificarea raporturilor de serviciu/contractelor de muncă, salarizarea, acordarea tranşelor de vechime, asigurarea venitului minim garantat prin acordarea ajutorului social lunar, încadrarea asistentului personal al persoanei cu handicap, constituirea unor comisii necesare desfăşurării activităţii curente și multe altele, se realizează prin dispoziţie a primarului, autoritate inexistentă în acest moment în Rădăuți.
Instituţiile statului sunt cele care ar trebui să identifice soluţii concrete de deblocare a acestei situaţii.

Despre o parte dintre aceste pribleme de la nivelul Primăriei municipiului Rădăuți a vorbit, la VIVA FM Rădăuți Tiberiu Maerean, candidat la alegerile de anul viitor pentru funcția de primar.

“O să încep prin a vă spune că Primăria, conform legii, este o instituție care e alcătuită din primar, viceprimar, secretar și aparatul de specialitate al primarului. Neavând primar, nici viceprimar, nu avem primărie. Doar o clădire în care funcționează o serie de compartimente cu funcționari publici care mai fac câte ceva din atribuțiunile lor de serviciu în măsura în care acestea se mai pot face. Reglementările legale permit ca să se facă toată gama de activități specifice, sub conducerea secretarului. Însă, nu se dorește acest lucru. Se dorește cu totul și cu totul altceva. Sau s-a dorit cu totul și cu totul altceva și s-a dus această barcă a Rădăuțiului într-o direcție cu totul greșită. La ora actuală, secretarul, din păcate, are doar atribuții de ordonator principal de credite și de secretar prin atribuțiile specifice, iar legea îi oferă toate atribuțiile, atât de primar, cât și de consiliu local, cât și de secretar. Pentru că unitatea administrativ teritorială trebuie să funcționeze în continuare. Legiuitorul a prevăzut acest aspect și l-a stipulat în mod expres în lege. Dar pentru că la vremea respectivă eu am lăsat lucrurile în ceea ce am considerat eu ca fiind o bună rânduială, în sensul că am lăsat oameni serioși la conducere, și chiar rezerve de oameni serioși la conducere, în sensul de a putea conduce Rădăuțiul cu aplicarea legii, de a conduce corect, fără să se producă fel de fel de intervenții care, vedeți, fac deliciul presei sau a anumitei părți a presei din țara noastră în legătură cu descinderile DNA-ului. Am vrut să feresc Rădăuțiul de treaba asta. Însă, intervenția unor forțe politice a fost mai incisivă decât a mea și mai pertinentă, astfel încât s-a reușit obținerea unei Hotărâri de Guvern care este ilegală, pe care am atacat-o în instanță în contencios, și inclusiv la Curtea Constituțională pentru că ea încalcă Constituția. Dar treburile acestea vor putea fi repuse la făgașul lor normal abia în câteva luni bune de zile, timp în care Rădăuțiul încă va mai avea de suferit sub acest aspect.”

Tiberiu Maerean a vorbit, la Radio VIVA FM Rădăuți, și despre situația în care se află în prezent Spitalul Municipal din localitate unde, de cateva luni, nu există un manager, instituția fiind condusă de directorul medical care semnează ca ordonator de credite fără să aibă acest drept în mod legal, iar bugetul de funcționare al spitalului a fost aprobat, în ședință de Consiliu Local, doar pentru primele nouă luni ale anului.

“Situația este mult mai gravă decât se știe. Cei din spital cunosc, dar în exterior nu se cunoaște situația. Spitalul nu are un manager, întrucât mandatul managerului pe care l-am desemnat eu interimar a expirat, iar secretarului i s-a interzis în mod expres să emită dispoziții. Această interdicție este cu încălcarea legii. Dar interesele depășesc cu mult ceea ce înseamnă legalitate, și atunci sfera abuzurilor este deschisă spre infinit. Astăzi, semnează ca ordonator principal de credite directorul medical neavând acest drept, pe de o parte, pe de altă parte, ei, când și-au făcut bugetul și l-au supus aprobării în Consiliul Local, nu au avut prevederi bugetare pentru salarizare în mod legal, adică pentru 12 luni de funcționare. Ci doar pentru 9 luni de funcționare. Ultimul trimestru e cu cântec, în sensul că nu sunt prevederi bugetare pentru salarizare, și atunci nu știu cum vor reuși să gestioneze această situație.”

Maerean a spus, la VIVA FM Rădăuți, și faptul că fostul Consiliu Local a fost dizolvat pentru că așa a dorit primarul suspendat, Aurel Olarean, care și-a oprit consilierii PDL să participe la ședințele de Consiliu, cu intenția de a prelua el însuși și atribuțiile acestuia din urmă.

Ulterior, primarul a fost reținut de DNA pentru presupuse fapte de corupție, fiind suspendat din funcția de primar.

În prezent, Olarean se află la domiciliu, sub control judiciar.

Pe data de 16 septembrie a avut loc, la Curtea de Apel Cluj, ședința în care s-a judecat punerea sa în libertate, pentru a-și putea relua funcția de primar, însă cererea i-a fost respinsă.

“Articolul 55 din Legea 215 spune foarte clar că, în cazul dizolvării Consiliului Local, atribuțiile acestuia sunt preluate de primar, sau, în lipsa acestuia, de secretar, pentru rezolvarea problemelor curente ale localității, cu respectarea atribuțiilor legale. Or, aceste atribuții, sunt atribuțiile Consiliului Local. Acest articol a vrut să-l speculeze Olarean atunci când a făcut o mulțime de demersuri pentru a dizolva Consiliul Local. În speță, și-a blocat de la prezență consilierii PDL. Atunci nu am avut cvorum și nu s-a ținut ședința de Consiliu Local. A vrut ca el să rămână și cu atribuții de Consiliu Local. Însă, avem un an de zile de când el este suspendat prin faptul că a fost ridicat de DNA, la vremea respectivă, astăzi s-a pronunțat Curtea de Apel Cluj în legătură cu capătul lui de cerere prin care solicita să-i fie ridicat controlul judiciar și repus în funcția de primar. A fost respins acest capăt de cerere.”

Tiberiu Maerean și-a exprimat nemulțumirea față de lucrările efectuate la Rădăuți de firma “Pfeiffer”, cea care a câștigat licitația pentu a reabilita rețelele de apă şi canal și care nu efectuează lucrările conform proiectului.

Mai mult, deși au fost amendați în repetate rânduri, nu aduc carosabilul la starea inițială.

Amintim că, începând din luna august 2013 până în prezent, Poliția Locală Rădăuți a aplicat aproximativ 20 de sancțiuni contravenționale SC Ludwig Pfeiffer Timișoara, constând în amenzi în valoare totală de aproximativ 150.000 de lei.

Dintre acestea, o parte au fost contestate în instanță, fiind în diferite stadii ale proceselor.

Maerean: “Cei de la implementarea proiectului de apă și canal din municipiul Rădăuți își fac datoria extrem, extrem de prost. În cele șase luni cât am fost eu la cârmă, am făcut presiuni asupra lor și am încercat să-i verific, i-am ținut din scurt, ca să nu se ajungă în situații așa cum le vedem astăzi, că se prăbușește asfaltul după ce au făcut lucrările aici, în centru. Şi ce o să fie când se termină lucrările pe str. Ion Nistor și Dobrogeanu Gherea nici nu vreau să-mi închipui, acolo find trafic greu și nu se face niciun fel de compactare a materialului care se pune peste conducte. Efectiv se sapă, se pune conducta și se pune pământ înapoi. Ori, în proiect este trecut că trebuie pus material filtrant, trebuie pusă piatră spartă de carieră, trebuie compactat din 30 în 30 de cm. Dar se pune lut înapoi, resturi de asfalt, resturi de beton. Cine răspunde? Un alt om în afara legii. Dirigintele de șantier care, legea prevede foarte clar că el este reprezentantul beneficiarului sau a finanțatorului. Ori el este angajatul, în condițiile actuale, a EPTISA, care este consultant de specialitate și proiectant. Deci, nu o intersează pe EPTISA calitatea lucrărilor, sub nicio formă. Îi interesează să iasă treaba bine sub aspectul că să-și ia banii.”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments