full screen background image

Sute de răniți și zeci de arestați după violențele de la granița Serbiei cu Ungaria

violung1     Trei sute de refugiaţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, după violenţele de la graniţa Serbiei cu Ungaria, iar 29 de oameni au ajuns după gratii. Printre aceştia şi un suspect de terorism. Violenţele vin la două zile după ce a intrat în vigoare noua legislaţie maghiară, prin care cei care trec ilegal graniţa riscă până la cinci ani de închisoare. În ultimele 48 de ore, peste 500 de refugiaţi au fost arestaţi de autorităţile ungare.

S-au dat lupte grele la graniţa sârbo-maghiară. Imigranţii blocaţi de două zile pe tărâmul Serbiei, la intrarea în Ungaria, s-au revoltat, au rupt gardul de protecţie şi au încercat să treacă cu forţa frontiera. S-au lovit însă de tunurile cu apă şi gazele lacrimogene ale forţelor de ordine maghiare.

„Gazul lacrimogen i-a afectat pe toţi aşa că ei vin aici la robinet. Şi mulţi copii au fost afectaţi. Oamenii se spală pe ochi. A fost prima confruntare pe care am văzut-o aici. Uită-te la acest copil”, relatează reporterul BBC.

„Sunt mai multe ambulanţe. Am văzut din cinci în cinci minute foarte multe ambulanţe intrând şi ieşind de aici”, transmite Florina Fofiu, trimis special Digi24 în Ungaria.

Reacţia oficialilor de ambele părţi nu a întârziat să apară.

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului ungar: „Încearcă să intre cu forţa pe teritoriul ungar. Nu respectă nicio legislaţie internaţională sau maghiară. Intervenţia cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă e un răspuns adecvat.”

Alexandar Vucici, premierul Serbiei: „M-am simţit ruşinat şi uimit când am auzit veştile în timp ce mă aflam la Washington. Poliţiştii ungari au tras cu gaz lacrimogen pe teritoriul sârb. I-am avertizat pe colegii noştri maghiari să nu se mai repete.”

Deşi spre seară violenţele au încetat, atmosfera a rămas tensionată.

„Cinci dintre copiii săi şi soţia lui sunt în custodia Poliţiei din Ungaria. Iar copilul acestui bărbat este în custodia Poliţiei din Ungaria. Trebuie să îşi recupereze familiile şi au nevoie de ajutor. Vă rog, ajutaţi-ne!”, spune o refugiată.

La sosirea camioanelor cu ajutoare, refugiaţii s-au îmbrâncit pentru o sticlă de apă.

„Am făcut un drum lung până aici. Am trecut prin locuri periculoase, ca să putem trăi în pace, ca să ne recâştigăm umanitatea, nu ca să trăim ca nişte animale”, a spus unul dintre migranți.

Forţele antitero au rămas mobilizate la graniţă toată noaptea.

În urma violenţelor, Serbia a decis să trimită forţe suplimentare la graniţa cu Ungaria. În plus, va încerca să-i mute pe refugiaţi mai departe de punctul de trecere Horgoş-Roszke.

comments

comments