full screen background image

Ioan Mateiciuc, organizatorul festivalului “Folkever” de la Rădăuţi: “Folkever a devenit un festival de atitudine culturală!”

viva cafe radauti folk     Cea de a VII-a ediție a Festivalului de muzică folk și poezie “Folkever” se va desfășura, la Rădăuți şi Siret, în zilele de 18, 19 şi 20 septembrie.

Festivalul „Folkever” este conceput ca o manifestare artistică şi culturală care se adresează tinerilor cantautori români de muzică folk şi tinerilor poeţi români, din ţară şi străinătate.

Manifestarea are drept scop descoperirea şi promovarea de noi talente interpretative şi de creaţie ale muzicii folk şi ale poeziei și promovarea tinerilor artiști.

Festivalul este organizat de către Asociaţia Pentru Cultură şi Solidaritate “Peter Tomaschek” din Siret, în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Rădăuți, cu sprijinul Primăriei oraşului Siret și a Consiliului Judeţean Suceava.

Festivalul va avea Secţiunea “Poezie – creaţie”.

Clasamentul se va realiza pe baza notelor acordate de juriu.

În cele trei seri de spectacol, vor avea loc recitaluri susţinute de nume consacrate ale muzicii folk şi tineri cantautori, câştigători ai ediţiilor precedente, precum şi momente poetice susţinute de poeţi consacraţi şi nume tinere din zonă poeziei, prezentări de carte, reviste culturale, lansări de carte, expoziții de caricatură, expoziții de fotorafie și sculptură.

În studioul Radio VIVA FM Rădăuţi a fost invitat Ioan Mateiciuc, organizatorul festivalului, care a vorbit despre această manifestare.

“Festivalul de la Siret îşi propune să creeze un context tinerilor care, astăzi, se mai ocupă de artele frumoase, nu neapărat de muzica folk și de poezie, pentru că așa a început festivalul, și încercăm să ducem festivalul într-o zonă multidisciplinară, să prindem mai multe zone ale culturii și să implicăm cât mai multe insituții de cultură.”

“Folkever-ul a devenit un festival nu doar de muzică folk, a devenit un festival de atitudine culturală, în care am încercat să aducem alături nu doar oameni care cochetează cu muzica, ci și pe cei care scriu. Iată că, anul acesta, vom avea două piese se teatru pentru prima oară, vom avea lansări de carte, vom avea expoziții de grafică, caricatură. Nu am primit încă o confirmare pentru o expoziție de sculptură, însă mai sunt trei zile și avem tot timpul. Anul acesta, ca și în anii trecuți, vom decerna un trofeu pentru poezie. Suntem acum în plină cursă pentru a definitiva și pentru a aduna notele finale pentru cei 15 finaliști, cele 15 grupaje de poezie care au intrat în finală și, culmea, la o primă vedere, se pare că Cenaclul “Săgetătorul” al domnului Cîrstean de la Suceava dă elevi din ce în ce mai buni. Iată, se pare că va fi al patrulea an când un elev al domnului Cîrstean Gheorghe de la “Petru Rareș” va fi deținătorul trofeului pentru poezie. Nu voi divulga numele, îl voi face public mâine (n.r. – miercuri). Vom lansa antologia “Ziduri între vii”, o antologie a poeziei tinere. Este un grupaj de poeme, o carte care a fost îngrijită de scriitorul – poetul Paul Gorban și de Vlad a lui Gheorghe. Iată, Vlad a lui Gheorghe, invitatul nostru de anul trecut la Folkever care a câștigat premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de debut “Fratele mut. La nord apa e curată”, o carte apărută la “Paralela 45”, sub îngrijirea lui Călin Vlasie. Vom lansa volumele “Tuș”, cel mai recent volum al cantautorului Dinu Olărașu, vom lansa cel mai recent volum de poeme al poetului și dramaturgului Mihai Ignat. Dar vom avea și o prezentare a cărților “Fermoare, nasturi și capse” și “Patru piese într-un act”, cărți după care se vor juca cele două piese de teatru ale teatrului independent BRUSC, piesele “Voiam doar să țip”, monodramă, și piesa “Nu de gât”. Printre altele, iată, anul acesta, printr-o colaborare foarte bună cu Muzeul Național “George Enescu” și Asociația “Clavier Art”, vom aduce în cadrul Folkever-ului două concerte de pian la patru mâini cu Corina Răducanu și cu Eugen Dumitrescu. La Rădăuți, concertul va avea loc în Sinagoga mare de la ora 15.30, sâmbătă, iar în deschidere, vom lansa cartea “Destine cu har”, cartea Clarei poetei Mărgineanu. Tot sâmbătă, după conferința de lansare a festivalului Folkever în cadrul Zilelor Culturii la Siret, pentru că se întâmplă în aceeași perioadă, vom lansa cartea “Destine cu har” a Clarei Mărgineanu, urmată de un concert la patru mâini al celor doi artiști.”

“Avem spectatori și publicul gustă în măsura în care și artistul știe să-și vândă cântecul. Sunt nume consacrate. Eu spuneam de multe ori că sălile Caselor de Cultură venind din urmă, nu știu cât sunt de adaptate noilor modele de spectacol care spun eu că sunt spectacole care s-ar plia foarte bine pe un public de maxim 200 de spectatori, pentru că – de ce să nu recunoaștem? – muzica folk a devenit, și poezia în general, a devenit o artă de nișă. Iată că, spre bucuria noastră, cei care vin gustă și apreciază efortul nostru de a aduce în fața lor nume consacrate și tineri care au confirmat și care nu dezamăgesc în momentul în care urcă pe scenă.”

Radio VIVA FM este partener media al evenimentului.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments