full screen background image

Calea ferată dintre Serbia și Ungaria a fost sigilată cu un vagon

calesig     S-a închis graniţa dintre Serbia şi Ungaria! Concret, au intrat în vigoare noile măsuri prin care guvernul maghiar vrea să limiteze numărul imigranților care intră în ţară. Trecerea ilegală a frontierei nu mai este contravenţie, ci infracţiune pedepsită cu închisoare până la cinci ani. Autorităţile maghiare afirmă că punctele oficiale de trecere a frontierei rămân în continuare deschise pentru cei care au documentele în regulă. Chiar şi aşa, este foarte probabil ca starea de criză să fie declarată la graniţa dintre Ungaria şi Serbia, a precizat premierul Viktor Orban.

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei: „Căile oficiale şi legale de intrare în Ungaria şi în Uniunea Europeană rămân deschise. Tot ce le cerem migranţilor este să respecte legile internaţionale şi europene, precum protocolul Schengen, şi să vină la punctele oficiale de trecere a frontierei.”

Acesta a fost mesajul transmis de guvernul maghiar pentru refugiaţii care sunt în tranzit către Ungaria şi care speră să intre în spaţiul Schengen.

De asemenea, oficialii de la Budapesta consideră că Uniunea Europeană îi va proteja pe toţi cei care au nevoie de ajutor, dar că imigranţii ilegali nu pot decide ţara unde să aplice pentru azil.

Aseară, autorităţile maghiare au sigiliat frontiera cu Serbia.

„În jurul orei 20:00, ora Ungariei, gardul de sârmă ghimpată ridicat de autorităţile maghiare a fost finalizat. Iar singura cale de acces a refugiaţilor în Ungaria, calea ferată, a fost şi ea blocată de un vagon de marfă, adus special pentru acest lucru”, relatează Caterina Ledrer, trimis special Digi24 în Ungaria.

Autorităţile ungare speră ca gardul înalt de trei metri şi întins pe o lungime de 175 de kilometri să îi împiedice pe refugiaţi să intre ilegal pe teritoriul Ungariei. Cei care totuşi vor îndrăzni să o facă pot fi pedepsiţi cu până la 5 ani de închisoare. De asemenea, premierul maghiar crede că multe cereri de azil vor fi respinse.

„O să-i întrebăm dacă au făcut o cerere de azil în Serbia. Dacă nu au făcut, cererea lor (n.red. – făcută pentru azil în Uniunea Europeană) va fi respinsă, deoarece Serbia este considerată o ţară sigură”, a declarat Viktor Orban.

În sprijinul poliţiştilor de la frontieră, guvernul de la Budapesta a trimis în zonă 3.800 de soldaţi şi 900 de forţe de ordine suplimentare. Acţiunea a fost imediat contestată de reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale aflaţi la Roszke, dar şi de unele voci de la Bruxelles.

Gianni Pittella, preşedintele Grupului Alianței Socialiștilor şi Democraților din Parlamentul European: „Acest gard este o ruşine pentru valorile europene, pentru societatea europeană. Cred că nu aceasta este calea de a ne rezolva problemele.”

De acum înainte, pentru a intra în Ungaria, refugiaţii vor trebui să meargă la punctele de trecere ale frontierei. Vor face o cerere de azil, iar de acolo vor pleca în taberele de imigranţi, unde vor sta până la finalizarea procedurii. De la începutul anului şi până acum, din Serbia în Ungaria au trecut peste 170.000 de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa.

comments

comments