full screen background image

15 septembrie – “Pe termen lung”

doza bun     De data aceasta, chiar e adevărat! A început anul școlar 2015-2016. Un an școlar pe care ni-l dorim cu toții mai bun.

Și deși vacanța abia s-a terminat, unii se gândesc deja la cea viitoare. Nu e vorba doar despre copii și părinți. De data aceasta, e vorba chiar de cei din birourile de pe malul Dâmboviței. În sfârșit, s-au gândit să scoată nasurile de prin hârtii și să dea ascultare diferitelor voci care promovau ideea prelungirii cu o săptămână a vacanței de iarnă. E drept că le-a luat ceva până să se hotărască, ceea ce a făcut ca structura noului an școlar să se modifice cu mai puțin de o săptămână înainte de a începe. În sfârșit o idee înțeleaptă, chiar dacă în ultimul ceas! Ar putea chiar să ne dea speranțe că ar fi posibil să urmeze și alte modificări mai înțelepte, în educație. Ar putea, doar…

Rațiunile acestei modificări sunt multe și nu țin doar de sărbătoriții ce poartă numele de Ioan sau de frumosul obicei al crucii de gheață. Ci sunt chiar de natură financiară. La câte școli au nevoie să fie încălzite în perioada de iarnă, o economie de cinci zile la combustibil nu strică nimănui!

Deci toată lumea e mulțumită la gândul că vacanța de iarnă s-a prelungit… Când tragem, însă, cu ochiul spre data la care se încheie noul an școlar, pe câțiva iar îi apucă depresia. Pentru că 24 iunie, ziua în care se vor încheia cursurile, e deja o zi ce te duce cu gândul pe plaje însorite sau vârfuri răcorose de munte. Cum ai da-o… tot nu-i bine! Noroc că noi, românii gândim adesea pe termen scurt. Importantă e ziua de mâine. Ce va fi peste 11 luni este deja poveste.

Și totuși… Ce-ar fi dacă am ține cont de propunerea celor din bănci? A Consiliului Elevilor ce propunea începerea anului școlar pe 2 septembrie și finalizarea lui pe 3 iunie?… Cam așa se întâmplă în multe țări civilizate. Pentru că oricum septembrie e asociat cu clopoțelul școlii, iar iunie cu venirea verii. Ce-ar fi dacă le-am da mai mult credit elevilor, măcar în această privință, căci se pare că cineva i-a învățat bine, să gândească mai departe decât ziua de mâine.

E o întrebare retorică, aceasta cu ce-ar fi… Dar s-ar putea transforma într-una cu mai multe variante de răspuns. Sugerate, multe, de consumarea educației. În doze mari sau mici.

0:00

comments

comments