full screen background image

Tratamente noi pentru cancer și hepatita C

Sante-consommation-medicaments-3 i me  ge     Opt tratamente de ultimă generaţie vor ajunge la pacienţii cu hepatita C şi cu diferite tipuri de cancer. După trei luni de negocieri, cel puţin 5.000 de bolnavi cu hepatită, în stare critică, vor avea acces la o terapie care le dă şanse mari de vindecare. Alte câteva sute de români diagnosticaţi cu o formă severă de cancer de piele sau pulmonar vor primi medicamentele pentru care, mulţi dintre ei, s-au luptat în instanţă. Primele tratamente vor fi accesibile luna viitoare.

Mii de bolnavi cu hepatita C, cancer pulmonar, de prostată sau cancer cutanat vor fi trataţi începând de luna viitoare cu cele mai noi terapii din lume. Moleculele vor ajunge în România după mai bine de un an şi jumătate de aşteptare şi negocieri intense între autorităţi şi producători.

„În afară de interferon free vorbim de alte șapte molecule incluse condiţionat in listă, molecule fără alternativă terapeutică, pentru afecţiuni oncologice”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

În România, 580.000 de oameni au hepatita C. Dintre ei, 5.000 vor intra în tratament fără interferon. Este vorba despre pacienţii care au ajuns la stadiul de ciroză. Şansele de reuşită ale acestei terapii sunt de 98%, iar perioada de administrare a tratamentului este de 3 luni.

„Acum doi ani am aflat că faza bolii este foarte avansată, preciroză şi ciroză. De doi ani, cam aşa, că s-a inventat tratament interferon free. În cazul meu aceasta este rezolvarea”, a spus Liliana Popa, pacientă.

Bolnavii care nu vor fi incluşi în programul nou vor continua tratamentul de până acum, cu interferon. Însă această terapie are multe reacţii adverse, iar rata de reuşită este redusă.

„În general răspund cam 50 %. Reacţiile adverse şi durata prelungită de tratament au făcut din această terapie o încercare destul de dură ”, a spus Liliana Preoţescu, medic primar specialist în boli infecţioase.

Selecţia bolnavilor care vor beneficia de noua terapie se va face în marile centre universitare din Bucureşti, Timişoara, Craiova, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Iaşi, Sibiu şi Constanţa. Acolo vor fi analizate dosarele tuturor pacienţilor, pregătite cu ajutorul medicilor curanţi.

„Mii de pacienţi eligibili, dar vom trata atâţia cât fac obiectul criteriilor medicale. Tratamentul se primeşte la farmacie, se iau oral, acasă”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Dosarele pacienţilor vor putea fi depuse începând de la sfârşitul acestei luni.

comments

comments