full screen background image

Analizele medicale nu sunt obligatorii la înscrierea la școală și grădiniță

gradinita     Școlile și grădinițele care cer analize medicale părinților care vor să își înscrie copiii nu o fac pentru că așa cere legea, ci este un abuz al unității de învățământ. Conform noii legislații, din acest an nu mai sunt obligatorii exudatul nazo-faringian și examenul coproparazitar.

În noua lege este rpecizat faptul că analizele  pot fi solicitate doard e mediculd e familie și sunt obligatorii doar dacă elevul sau preșcolarul prezintă simptome de boală.

„Reamintim tuturor școlilor că nu este necesară prezentarea analizelor, exudat sau orice altă analiză medicală, la înscriere, ci doar a unei adeverințe medicale pe care părinții o vor primi de la medicul de familie”, a transmis Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.

În urma analizelor, unii părinţi le dădeau micuţilor antibiotice pentru streptococi care nu le afectau sănătatea. Făcând abuz de antibiotice, părinţii scădeau practic imunitatea copiilor.

Medicii specialiști au explicat pentru sursa citată că identificarea unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul în nas sau faringe este un fenomen inofensiv, peste 30% din populaăția României fiind purtători sănătoși ai acestor bacterii.

Conform unor studii realizate la nivel european, România este țara cu cea mai crescută rezistență la antibiotice. Medicii reconmanda antibiotice chiar și pentru cele mai banale infecții, crescând astfel profitul companiilor farmaceutice, dar și pe cel al laboratoarelor de analize medicale.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că va transmite inspectoratelor școlare note de informare cu privire la acest subiect.

“La exudatul nazal, de multe ori erau evidenţiaţi streptococi care se regăseau în mod natural, care nu periclitau nicidecum sănătatea elevului sau a colegilor cu care intra în contact, dar mulţi părinţi, din exces de zel, treceau copiii prin antibiotice, determinând, practic, scăderea imunităţii şi afectând, oarecum, starea de sănătate a populaţiei. La aceste lucruri s-a renunţat. Modelele de adeverinţă medicală – în care se trece istoricul medical al copilului – şi de certificat epidemiologic – acel document care atestă starea de sănătate a copilului, punctual la acest moment pentru a intra în colectivitate – sunt publicate prin acest ordin de ministru comun în Monitorul Oficial. Tot astăzi vor pleca, spre toate inspectoratele, note de informare pentru a ajunge în toate cele 7.000 de şcoli din România aceste prevederi, pentru că în foarte multe şcoli s-a facut exces de zel şi s-au cerut lucruri care nu sunt necesare. Toate aceste lucruri sunt reglementate prin ordinul de ministru. Singurii care vor avea, admit, mai mult de lucru, vor fi medicii, care vor trebui să completeze mai multe date în adeverinţa medicală, pentru că e vorba de istoricul medical al copilului. E important să avem aceste situaţii, dar elevii şi părinţii vor scuti timp şi bani. În asta constă simplificarea şi diferenţa faţă de reglementările anterioare apariţiei acestui ordin de ministru al Sănătăţii şi al Educaţiei”, a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă dedicată implementării programului eCatalog (program-pilot la nivel naţional) în şcolile din Sectorul 3, conform b365.ro.

Autoritățile nu au prevăzut însă în lege și sancțiuni pentru grădinițele și școlile care îi dezinformează pe părinti. “Este adevarat că ordinul nu prevede sancțiuni pentru unitățile școlare care nu respectă întocmai ceea ce stipulează acest ordin. Dar cred că printr-o bună informare a părinților, cadrelor didactice și medicilor putem evita situația în care copiii să fie supuși unor analize inutile”, a mai declarat ministrul Educației, Sorin Cimpeanu, pentru HotNews.

Documentele necesare pentru înscrierea la grădiniță și școală sunt: adeverința medicală și avizul epidemiologic.

Prezentarea acestei adeverințe medicale este obligatorie la începutul clasei 1, clasei a 5-a și clasei a 9-a, conform Ministerului Sănătății.

comments

comments