full screen background image

Medicul kinetoterapeut, Francisc Tadeus, despre discopatia lombară sau hernia de disc

viva cafe radauti tade     Stadiul cronicizat de boală discală la nivelul coloanei vertebrale lombare este cunoscut sub denumirea de discopatie lombară. Aceasta se instalează în general ca urmare a herniei de disc operate sau neoperate, sau ca urmare a afecţiunilor degenerative vertebrale zonale. Discopatia lombară defineşte o condiţie de suferinţă moderată, aproape constantă, cu perioade alternante de acalmie şi puseu dureros accentuat, însoţită de diminuări funcţionale lombare (limitări ale gradelor de mişcare la nivelul afectat). Durerea manifestată în discopatia lombară este situată la nivel lombosacrat. În marea majoritate a situaţiilor, durerea poate iradia înspre unul dintre membrele inferioare, în acest fel determinând bolnavul să meargă şchiopătat. S-a constatat că la aproape 50% dintre bolnavi se poate produce o iradiere a durerilor lombare spre o zonă sacrofesieră. Mult mai rar, iradierea este transversală, simetrică. În cazuri extrem de rare, pot aparea dureri iradiate chiar în coapsă, acestea fiind însă difuze, nesistematizate, şi neavând un caracter dermatomal, bine conturat, aşa cum este descris de bolnavul afectat de o hernie de disc lombară.

Durerea lombară se poate instala brusc, mai ales la efort sau dupa ortostatism prelungit. Ea este de intensitate relativ mare, se accentuează mult la mobilizările coloanei lombare şi la ortostatism şi se calmează în clinostatism. Odată instalate, durerile lombare se pot accentua chiar în zilele următoare.

Medicul kinetoterapeut Francisc Tadeus a vorbit, la VIVA FM Rădăuți, despre discopatia lombară sau hernia de disc, despre vârsta la care poate să apară această afecțiune și cum se manifestă ea.

“Hernia de disc aș spune mai mult că ar fi o afecțiune a anumitor zone ale coloanei noastre vertebrale și în special fiind discopatia lombară, deja este prin simplul ei nume mult mai localizată în zona noastră lombară, “la cruce” cum se spune popular. Din experiență, și din ceea ce văd ca și cazuistică, statistică, o varietate foarte mare de persoane, de la copii chiar, 16 – 17 ani, până la o vârstă foarte înaintată, când vin și spun că au dureri de șale. Așa cum am mai povestit în emisiunile anterioare, vorbeam despre cifoza, scolioza, lordoza la copii, în special la copii atunci când apare ea, disopatiile lombare ca și afecțiune, categoric că afectează o gamă foarte largă de persoane, și aceasta nu este numai din cauza celor amintite anterior, scolioză, cifoză, lordoză, ci ține foarte mult de postura noastră, și as spune eu, de o școală a spatelui, de educație, de cum ar trebui să ne comportăm noi față de ceea ce facem, cum facem în fiecare zi, astfel încât să evităm anumite posturi deficitare care pot duce la astfel de manifestări, la astfel de afecțiuni, dar aici ar fi nu numai posturile care pot duce la discopatia lombară, ci și cum facem anumite lucruri. Cum ridicăm un obiect mai greu de jos, cum ar trebui să-l abordăm, cum împingem chiar un obiect. Este în primul rând, o hipotonie a musculaturii noastre abdominale. Un abdomen foarte slab duce la apariția acestei afecțiuni, pentru că fiind un abdomen slab, nelucrat, netonifiat, dublat de poziția deficitară, poate duce la astfel de manifestări. Cum se manifestă? Apar dureri în zona respectivă, în zona lombară, care dacă sunt accentuate prin aceste mișcări, pot radia aceste dureri, merge pe unul sau celălalt membru inferior, sau chiar pe ambele membre inferioare, în zona fesieră, coapse, sub genunchi, în zona genunchiului sau chiar până la degetele de la picioare. Și atunci, în funcție de aceste simptome pe care le are pacientul, putem vorbi despre o anumită gravitate, localizare a acestei afecțiuni”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments