full screen background image

15.000 de persoane au luat parte la Târgul Olarilor și Meșterilor Populari „Ochiul de Păun” de la Rădăuţi

1     Târgul Olarilor și Meșterilor Populari „Ochiul de Păun”, ediția a 33-a, eveniment desfășurat anul acesta în perioada 28-30 august, a adunat, la Rădăuți, un număr de aproximativ 60 de expozanți din centrele de olărit din țară și reprezentanți ai altor meșteșuguri tradiționale precum: cusături populare, sticlărie, pielărie, sculptură în lemn, împletituri, ouă încondeiate, etc.

Creația meșterilor olari a fost jurizată de către specialiști etnografi și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare care au urmărit păstrarea tradiției și creativitatea.

Din juriu au făcut parte secretarul municipiului Rădăuți, șeful Serviciului administrației publice locale și al Serviciului de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, directorul Casei de Cultură Rădăuți, reprezentanți ai Centrului Cultural Bucovina Suceava și ai Muzeului Etnografic Rădăuți.

În urma jurizării a fost acordat marele premiu “Constantin Colibaba”, în valoare de 500 de lei, lui Adrian Bledea, din Baia Mare.

Aproximativ 30 de olari au fost premiați la două secțiuni.

La secțiunea tradiție, premii au primit olari de la centrele de ceramică de la Botoșani, Corund, Cârța (Harghita), Marginea, Baia Mare, Horezu, Miercurea Ciuc.
La secțiunea creație au fost premiați ceramiști din Cernăuți (Ucraina), Drochia (Rep. Moldova), Cărpiniș (Hunedoara), Arad, Dorohoi, Marginea, Miercurea Ciuc, Bistrița.

Pe lângă premii în bani, aceștia au primit cazare, o masă la prânz și bonuri pentru carburant.

Tot în cele trei zile, a fost deschisă, la Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț”, expoziția cu obiecte de ceramică în memoria vestitului ceramist Constantin Colibaba.

În ceea ce privește cheltuielile pentru organizarea Târgului Olarilor și Meșterilor Populari, acestea sunt în valoare de aproximativ 55.000 de lei, fiind asigurate din sponsorizări directe (cheltuieli pentru masă, transport și cazare, premii invitați la Târgul Olarilor, spectacol artistic, amplasare scenă, realizare materiale promoționale).

Suma estimată pentru consumul de energie electrică este de aproximativ 4.000 de lei, aceasta fiind încasată anticipat de la comercianți.

Pe de altă parte, Primăria Rădăuți a încasat venituri din taxa de ocupare a domeniului public în valoare de aproximativ 11.000 de lei.

La eveniment au participat 44 de comercianți, dintre care opt din Rădăuți, șase din Suceava, cinci din Fălticeni, alții din Frătăuții Vechi, Baia Mare, Cluj Napoca, Satu Mare, Corund, Siret, Piatra Neamț etc.

Detașamentul de Jandarmi Rădăuți estimează că aproximativ 15.000 de spectatori au fost prezenți în cele trei zile la evenimentele organizate de Primăria Rădăuți, în colaborare cu Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț”, Casa de Cultură Rădăuți și Centrul pentru conservare și promovare a culturii tradiționale Suceava.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments