full screen background image

Prof. Paula Ciobîcă, de la Colegiul “Andronic Motrescu” Rădăuţi, despre Ziua Limbii Române

viva cafe cio     Ziua Limbii Române se sărbătorește în fiecare an pe data de 31 august, încă din 1989.

Târguri de carte, mese rotunde, recitaluri de poezie, expoziții și ateliere constituie evenimentele prin intermediul cărora va fi sărbătorită și în acest an Ziua Limbii Române peste tot în țară.

Ziua Limbii Române a fost instituită în anul 2013, când o lege în acest sens a fost adoptată de Parlament. Actul normativ prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific consacrate istoriei limbii române. De asemenea, legea stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României.

Ziua Limbii Române a fost marcată și la VIVA FM Rădăuți, prin prezența doamnnei profesoare Paula Ciobîcă, profesor de limba română la Colegiul “Andronic Motrescu” din localitate. Ea a vorbit despre influența limbilor străine asupra limbii române care, deși este o limbă deschisă la nou, este influențată în mod negativ de cuvintele din afară care dau o altă culoare și sonoritate limbii noastre materne.

“În ultima vreme, este așa o influență externă, și este parcă o luptă a celor din afară, care vor să ne facă să uităm că limba pentru noi este cel mai important lucru. Ne naștem cu o anumită limbă și murim cu acea limbă, deși suntem obligați sau ne place să mai învățăm și alte limbi străine. Dar, nu mai dăm importanță faptului că limba noastră, limba românească este cea mai frumoasă, este cea mai armonioasă, este cea mai melodioasă, și este cea mai dificil de învățat”.

Profesoara Paula Ciobîcă a vorbit cu regret despre faptul că, în noile programe școlare, nu mai sunt incluși, și implicit nu mai sunt studiați, poeți precum Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Nicolae Labiș sau Octavian Goga.

“Ceea ce mă doare pe mine, acum, este faptul că elevul nu știe și nu este sensibilizat, nu doar pentru că nu vrea el sau nu vrea profesorul, ci și pentru că programele școlare nu au fost revizuite de multă vreme. Iar când au fost revizuite, au fost revizuite pe ici, pe colo, prin punctele esențiale, dar s-a făcut în așa fel încât, la limba română, la clasele de liceu, nu se mai studiază Vasile Alecsandri. Vasile Alecsandri, despre care știe toată lumea că este considerat de critica literară cel mai mare poet român de până la Mihai Eminescu. Concuzia? Simplu: dacă Mihai Eminescu nu se năștea, Alecsandri ar fi fost poetul nostru național. Ei bine, Alecsandri nu se studiază. Nu se studiază Nicolae Labiș, despre care se spunea că l-ar fi depășit pe Eminescu, dacă nu s-ar fi dus la doar 21 de ani. Nu se studiază George Coșbuc, nu se studiază Octavian Goga, deci nu mai mergem pe acei scriitori cu un filon clar, nu neapărat patriotic, dar românesc. Ce frumoase erau pastelurile lui Alecsandri! Nu erau, sunt! Dar, spun că erau, pentru că mă refer la tânăra generație care nu știe că “Ziua ninge/ Noapte ninge,/ Dimineața ninge iară…”, și cu siguranță nici nu știu să recite, nici nu înțeleg semnificația acelor versuri care parcă nu le merg la suflet, dar le plac alte versuri apropiate de realitate”.

Ca orice profesor de limba română, Paula Ciobîcă pune mare accent pe scrierea corectă în limba română, atât din punct de vedere literar, cât și gramatical.

“A scrie corect este o obligație. Așa cum ca și pieton trebuie să mergi pe partea stângă și mașina merge pe partea dreaptă, și nu invers, la fel dacă vrei să scrii, scrii corect. Și dacă nu știi să scrii corect, roagă pe cineva să te învețe”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments