full screen background image

Şeful ISU Suceava propune măsuri pentru a nu se repeta incidente de felul celui ce a dus la poluarea râului Bistriţa

Ion Burlui 3     Poluarea produsă, miercuri, pe râul Bistrița, în zona orașului Broșteni, a stârnit panică în rândul opiniei publice, dar situația este sub control.

Deversarea de apă infestată cu reziduuri chimice din mina Isipoaia a înroșit Bistrița, dar autoritățile au raportat că nu s-au semnalat probleme de sănătate la oameni și nici mortalitate piscicolă.

La fața locului s-au deplasat specialiști de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Garda de Mediu și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar acum totul a revenit la normal, adică debitul apelor din mină a scăzut.

La ședința de vineri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, generalul Ion Burlui, şeful ISU Suceava, a venit cu o serie de propuneri pentru prevenirea acestor accidente, precum și pentru intervenții hotărâte în cazul altor nereguli în perimetre miniere.

Burlui: “Ar fi, poate, de bun augur, dacă am avea o situaţie foarte strictă a scurgerilor apelor de mină, din toate minele pe care le avem în judeţ. Şi din minele închise şi din minele deschise. Să ne gândim şi la calitatea acestor scurgeri. Al doilea aspect pe care l-aş ridica: s-ar impune, poate, pentru unele scurgeri de apă de mină să avem staţii de epurare proprii? Dacă da, atunci ar trebui făcute demersurile necesare, să vedem unde şi cine ar trebui să facă acest lucru. De regulă, poluatorul ar trebui să ia măsuri. Un alt aspect cu care ne-am confruntat: nu ştiu dacă era cazul să stăm la mâna Bacăului, să ne dea rezultatele probelor de la ape. Noi, la nivelul judeţului Suceava avem laboratoare agrementate care să lucreze la nivel continuu, 23 din 24? Când vorbim despre poluare, ne gândim la oamenii care pot să folosească apa, aerul, solul, şi, atunci, nu putem să aşteptăm până când, dimineaţă, începe cineva programul şi porneşte aparatele.”

comments

comments