full screen background image

28 august – “Suceava – Capitală Europeană… a Culturii”

doza bun     Deși suntem deja cu un picior în weekend și este vacanță, sucevenii au primit din partea primarului lor o temă. E drept că termenul de realizare a ei e destul de lung, până în octombrie. Dar, având în vedere dificultatea cerinței, s-ar putea dovedi prea scurt chiar.

Despre ce este vorba, dragii mei? Sunteți rugați să vă gândiți la un slogan de succes pentru înscrierea municipiului nostru în competiția “Capitală Culturală Europeană” în anul 2021. Hai, ștergeți-vă zâmbetul ce poate părea malițios de pe buze! Chiar așa! Edilii noștri consideră că municipiul Suceava este îndreptățit să solicite acest titlu. Unde mai pui că vă vin și în ajutor, dându-vă și ceva de care să vă agățați spre a vă fi mai ușor actul creației: sloganul trebuie neapărat să includă cuvântul “Bucovina”. Deja lucrurile devin mai simple, nu? Căci, de ce altceva am putea să ne agățăm privind spre orașul Suceava ca un oraș al culturii? De lipsa unui teatru? De lipsa cinematografelor? De sărăcia evenimentelor culturale de calitate?

Și-atunci, pornim în redactarea temei de la cuvântul “Bucovina”. Căci, te duce cu gândul la plaiuri mioritice încărcate de istorie, la mănăstiri celebre în întreaga lume. Adică, la multe lucruri legate de trecut. Nimic din prezent ce ar putea îndreptăți o astfel de aspirație. Dar, ce mai contează? Căci, un astfel de proiect, o știm cu toții, ar putea aduce finanțări mari orașului. Multe afaceri locale ar înflori din nou, așa cum înfloresc în fiecare an în care se repară, se strică și iar se repară străzi și trotuare. Preocupare perpetuă a edililor nostri. Așa că nu le mai rămâne timp a se gândi și la a face ceva real pentru a sprijini cultura.

Dar, iată că au găsit acum ocazia să o facă! Sugerând că am putea gândi cu toții că e firesc să ne dorim Suceava – Capitală Culturală Europeană. Și chiar ne-o dorim, stimați edili de municipiu! Fie și în 2021! Dar ne este puțin rușine să o spunem cu voce tare, pentru că privim în jurul nostru. Și nu ni se par suficiente nici cele câteva evenimente organizate de ONG-uri ce promovează cultura și nici frumoasele mănăstiri și plaiuri mioritice pe care ni le-au lăsat alții.

Speranțe că vor fi câțiva inspirați și conștiincioși ce-și vor face tema pentru acasă concepând sloganul, există. Mai puține sunt, însă, cele legate de vreo schimbare, care să facă Suceava să merite acest titlu, peste 6 ani. Iar, în acest caz, nici dozele de educație nu cred că ar putea fi de prea mult ajutor…

0:00

comments

comments