full screen background image

Românii evită să se mai împrumute în valută

valuta     Românii iau tot mai puţine credite în valută, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea creditelor acordate populaţiei şi firmelor a scăzut în iulie, faţă de iunie, cu 1,3% şi cu 0,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Valoarea creditelor în moneda locală a crescut în luna iulie a acestui an faţă de luna anterioară. Creditul în lei a crescut cu 0,9%, în timp ce creditul în valută, exprimat în lei, s-a diminuat cu 1,8%, se menţionează într-un comunicat al Băncii Naţionale a României.
Cel mai mult a crescut, în perioada menţionată, valoarea creditelor în lei acordate populaţiei, cu 3,3%.
În privinţa creditelor în valută luate de populaţie, finanţările au scăzut de la o lună la alta cu 3,9%. Scăderea creditării în valută a fost însă cel mai mult influenţată de companii. Finanţările în valută pentru firme s-au redus cu 2,4% în luna iulie faţă de luna precedentă.
Valoarea împrumuturilor în monedă străină pentru companii a înregistrat aşadar un minus de 12,1% de la an la an.
Şi în privinţa evoluţiei anuale, tot populaţia a susţinut creditarea în lei, cu un avans de 26,5% al împrumuturilor, în timp ce finanţările pentru companii au urcat cu doar 4,3% în iulie 2015, faţă de iulie 2014.

comments

comments