full screen background image

Biserica Ortodoxă Română, deschisă discuțiilor despre impozitarea veniturilor

pf daniel     Biserica Ortodoxă Română este dispusă să discute pe tema impozitării veniturilor, doar dacă îi sunt retrocedate proprietățile confiscate de către statul român, arată BOR într-un comunicat publicat pe site-ul Agenției de știri Basilica.

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”, se arată în comunicat.

Biserica atrage atenția asupra faptului că doar o mică parte din proprietăți i-a fost retrocedată.

„În urmă cu câteva zile, Patriarhia Română a explicat într-un comunicat de presă că veniturile realizate de unităţile bisericeşti sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilităţile, întreţinerea unui important patrimoniu de locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti, pentru susţinerea unei semnificative opere social-filantropice şi educaţional-culturale în societatea românească şi în comunităţile de români din străinătate”, se mai arată în document.

BOR mai susține că este bine organizată, are capacitatea de a-și administra eficient proprietățile, fapt ce ar trebui apreciat și promovat, nu invidiat și denigrat.

”Cele aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.), pentru susţinerea cărora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susţinute în imensa lor majoritate tocmai din veniturile obţinute corect şi transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române”, se mai precizează în comunicatul BOR.

Totodată, se reamintește că statutul fiscal al Cultelor din România este similar celui din majoritatea statelor Uniunii Europene, acestea fiind susținute pentru contribuția lor la viața societății.

Săptămâna trecută, Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că la finele anului ar putea fi purtată o discuție legată de impozitarea anumitor venituri ale cultelor.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza