full screen background image

Capacitatea adăpostului pentru câini comunitari din Suceava se va reduce la jumătate

caini vagabonzi     Primăria suceveană intenționează să reducă numărul țarcurilor pentru câinii comunitari din lunca orașului, de la 270 la 108.

Măsura a fost anunţată de viceprimarul Lucian Harşovschi, după recentul control efectuat de Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Suceava, care a avizat numai 108 țarcuri din partea modernizată, ce pot adăposti maxim 500 de câini.

Modernizarea acestei zone a costat municipalitatea 445.000 de lei şi a constat în betonarea platformelor, împrejmuirea perimetrului, asigurarea apei și canalizării, dotarea cu centrală termică a clădirii principale a adăpostului.

DSV a impus ca, până pe 1 decembrie, cele 162 de țarcuri neconforme să fie reabilitate sau desființate.

Din cauza costurilor ridicate – aproximativ 660.000 de lei – conducerea municipalității a decis să desființeze țarcurile care nu respectă legislația.

În aceste condiții, cei 400 de câini care depășesc capacitatea padocurilor vor fi propuși spre adopție sau, dacă nu, eutanasiați.

Pe de altă parte, dintr-o informare a Primăriei, rezultă că peste 1.500 de câini fără stăpân au murit în adăposturile amenajate, începând de la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, de când în reşedinţa de judeţ a început campania de adunare a maidanezilor.

“Din cauze naturale, în această perioadă, au decedat 1.520 de câini, au fost daţi spre adopţie internă 350 de câini, spre adopţie externă, 650 de câini, şi au fost eutanasiaţi, din motive medicale, 225 de câini”, se precizează în informare.

Conform sursei citate, pe 15 septembrie 2014 a început capturarea câinilor comunitari de pe raza municipiului Suceava, celor 950 de animale din adăposturi adăugându-li-se, pe parcurs, altele 2.750.

Aşa se face că, în prezent, după moartea în masă, darea în adopţie şi eutanasierea caninelor, pe malul Sucevei se mai află 890 de câini, dintre care 108 în adăpostul modernizat, cu 108 ţarcuri noi, iar 585 în adăpostul vechi, cu 162 de ţarcuri.

comments

comments