full screen background image

Managerul spitalului din Fălticeni, Vlad Morariu: “În spital nou, vor fi mutate toate secţiile odată şi va fi pus în funcţiune!”

fata vlad     Liberalii fălticeneni nu sunt de acord cu mutarea provizorie a maternității, după ce imobilul în care funcţiona unitatea medicală a fost retrocedat unei fundaţii din Bucureşti.

Copreşedintele PNL Fălticeni, Gabriel Moroşanu, a declarat, pentru Radio VIVA FM, că el crede că nu se justifică cheltuirea a 7 miliarde de lei vechi, pentru că maternitatea ar urma oricum să fie ulterior mutată în clădirea Noului Spital Municipal.

Invitat în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată miercuri la Radio VIVA FM, managerul spitalului din Fălticeni, Vlad Morariu, a spus că banii care vor fi cheltuiţi pentru mutarea maternităţii din locaţia actuală nu sunt bani “aruncaţi pe geam”.

Morariu: “Cu siguranţă, acei bani care vor fi folosiţi pentru mutarea maternităţii din actuala locaţie nu sunt aruncaţi pe geam, nu sunt cheltuiţi în zadar. Va fi organizată o secţie după normativele şi circuitele care respectă normele în vigoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Acea secţie, după ce îşi va termina rostul ca şi gazdă pentru secţia de Obstetrică-ginecologie şi Neonatologie, odată cu mutarea în spitalul nou, vor fi organizate în ea una sau două secţii sau compartimente noi, ca şi secţii exterioare ale noului Spital Municipal Fălticeni. Noi ne dorim să oferim populaţiei arondate o gamă cât mai largă de servicii medicale şi specialităţi diferite, pentru ca cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze în alte localităţi, pentru consult, pe o anumită specialitate.”

Vlad Morariu a explicat şi de ce maternitatea nu poate fi mutată direct în noul spital, care ar putea fi finalizat la sfârşitul anului 2016.

Morariu: “Liniile de finanţare pentru noul spital nu au nicio legătură cu banii veniţi de la bugetul local. În primul rând, acei 7 miliarde, dacă vor fi alocaţi la spitalul nou, nu ajung pentru o accelerare vizibilă a lucrărilor. Spitalul nou nu poate fi deschis pe bucăţi. El are utilităţi, are circuite, nu putem ca la etajul patru să funcţioneze o maternitate, iar la etajul trei să se efectueze lucrări de construcţie. În spital nou, vor fi mutate toate secţiile odată şi va fi pus în funcţiune. Doar aşa este posibi, şi din punct de vedere tehnic, şi din punct de vedere al respectării circuitelor medicale.”

Managerul spitalului din Fălticeni a spus că noua locaţie a maternităţii va respecta cele mai stricte norme medicale.

Morariu: “Din moment ce noi adaptăm acolo nişte circuite pentru o secţie chirurgicală, unde sunt cele mai stricte norme, cu siguranţă că acele circuite vor corespunde oricărei alte specialităţi pe care dorim să o înfiinţăm acolo. Chirurgia este topul de stricteţe în măsuri de asepţie şi antisepţie.”

Morariu recunoaşte că, totuşi, mutarea maternităţii direct în viitorul spital ar fi soluţia cea mai ieftină pentru municipalitate.

Morariu: “Banii care vor fi investiţi sunt o sumă neprogramată pentru bugetul local pe anul în curs. De aceea, cea mai bună soluţie ar fi fost să ne mutăm direct în spitalul nou, să ne păsuiască un pic actualii proprietari. Ştiu că primarul Cătălin Coman depune un efort fantastic în direcţia aceasta şi să sperăm că va avea câştig de cauză.”

comments

comments