full screen background image

Subvenţii pentru culturile afectate de secetă

SECETA 2     Autorităţile le promit despăgubiri fermierilor care au culturile distruse de secetă, dar condiţia este ca o treime din suprafaţa cultivată să fie calamitată.

Asociaţiile de fermieri au anunţat, încă de acum două săptămâni, pierderi de două miliarde de euro, dar oficialii Ministerului Agriculturii evită să facă vreo estimare. În timp ce oficialii Ministerului Agriculturii aşteaptă terminarea recoltatului pentru a calcula pierderile cauzate de secetă, fermierii au făcut deja socotelile.

2 miliarde de euro minus după ce soarele a pârjolit lanurile de cereale. „Culturile cele mai afectate sunt,în special, porumbul şi floarea soarelui”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

În septembrie va fi stabilit cuantumul ajutorului pentru agricultorii mici care au cel puţin 30% din recolta distrusă de secetă. 900 de mii de hectare sunt calamitate.

Fermierii vor primi bani în funcţie de procentul în care este calamitat fiecare hectar deţinut. Deşi ministerul nu a avansat nicio sumă privind cuantumul despăgubirilor, agricultorii spun că este vorba despre 3.000 de lei pentru fiecare hectar afectat de secetă.

Banii ar putea fi alocaţi la rectificarea bugetară din octombrie, spune ministrul Agriculturii. Spre comparaţie, în 2012, când numărul hectarelor afectate de secetă a fost dublu, statul a dat 400 de milioane de lei pentru 600 de mii de fermieri, care aveau până la 10 hectare. Pentru a-i despăgubi pe fermierii mari, este însă nevoie de acceptul Comisiei Europene.

Producţia de rapiţă este mai mică, aproape 957.000 de tone, faţă de un un milion de tone anul trecut. Analiştii se tem că agricultura va avea un impact negativ în economie până la finalul anului. În 2014, agricultura a avut o contribuţie de 4,7% în economie.

comments

comments