full screen background image

Parlamentarii cer pedepse mai dure pentru violatori

inchisoare     Parlamentarii vor pedepse mai dure pentru violatori. Asta după ce tot aleşii au votat un cod penal care le permite acestora să scape cu numai câteva luni de închisoare în cazul unei agresiuni sexuale, informează B1 TV.

Acum, mai mulţi deputaţi au depus, individual, proiecte de lege prin care cer sancţiuni mai aspre pentru cei care săvârşesc astfel de fapte, cum ar fi închisoare pe viaţă sau castrare chimică.

Aleşii spun că vor solicita introducerea de urgenţă a proiectelor pe ordinea de zi chiar la începutul sesiunii parlamentare din toamnă ,pentru ca noile prevederi să se aplice cât mai rapid.

Unul dintre iniţiatorii proiectelor legislative care ar urma să înăsprească pedepsele pentru violatori este deputatul Tudor Ciuhodaru.

”Proiectul de lege prevede ca violul să fie condamnat ca şi o crimă. Practic pedepsele sunt la peste 25 de ani sau închisoare pe viaţă. M-am săturat să tratez zi de zi astfel de pacienţi care vin la urgenţă şi au nevoie de asistenţă medicală, iar pentru cei care nu au înţeles încă, în România secolului 21, în care un viol se produce la 4 ore, înăsprirea pedepselor este absolut necesară”, spune Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR.

Şi alţi aleşi vin cu propuneri asemănătoare.

”Pedepsele au fost scăzute dramatic în noul cod penal. Există pesepse de la 2 la 7 ani şi dacă iei în calcul că există şi eliberări condiţionate, poţi să faci un viol şi să scapi de executarea pedepsei după nici un an de zile”, afirmă Bogdan Diaconu, deputat independent.

Iniţiativele par să fie susţinute de societatea civilă.

Cu toate acestea, unii oameni ai legii sunt de părere că pedepsele propuse sunt prea dure.

”Dacă pentru viol ar sta 15 ani în puşcărie, ar fi pedeapsa între 10, 15 ani, faptele cu viol ar fi puţine”, menționează Iulian Surugiu, preşedinte Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

Senatorii au în discuţie şi un alt proiect de lege, prin care ar putea fi introdusă castrarea chimică a violatorilor.

”Cred că cea mai bună soluţie ar fi castrarea chimică pentru că oamenii care fac aacest lucru sunt bolnavi psihic. Cred că după ce ies din închisoare fac acelaşi lucru”, subliniază Steliana Miron, senator PNL.

Proiectul urmează să intre în plenul Senatuluui şi apoi în cel al Camerei Deputaţilor.

comments

comments