full screen background image

Avalanșă de amenzi, din cauza lipsei rovinetei

rovinieta     Şoferii care se urcă la volan fără a plăti taxa de drum sunt victime sigure. Şoselele au fost împânzite cu camere de supraveghere. 23 de noi puncte de control al rovinietei au fost instalate anul acesta, iar rezultatele sunt spectaculoase. Amenzile date în primele şapte luni ale anului şoferilor prinşi că circulă fără a plăti taxa de drum au crescut de peste patru ori, până aproape de 184.000. Şi încasările din acestă taxă sunt mai mari. Şi vor mai creşte, mai ales că există un proiect de act normativ de majorare a valorii rovinietei pentru anumite categorii de vehicule.

Acum, pe şosele sunt 14 puncte mobile şi 74 de puncte fixe de control al rovinietei prin camere de supraveghere. 23 au fost instalate anul acesta. Investiţia este una profitabilă şi pentru Compania de Drumuri, şi pentru bugetul de stat.

Peste 702 milioane de lei a încasat CNADNR din rovinietă în primele şapte luni ale anului, cu aproape 4% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului. Spectaculoasă este, însă, creşterea numărului de amenzi. Valoarea acestora variază de la 250 de lei pentru un autoturism, dar ajunge la 4.500 de lei pentru un TIR.

„De la aproape 41.400 de procese-verbale de contravenţie în acest interval, la aproape 184.000 de procese-verbale. Este de aproape patru ori şi jumătate creşterea amenzilor. (…) Poate fi pusă şi pe instalarea unor puncte noi de control, dar şi pe ignoranţa unor utilizatori care circulă şi nu-şi dau seama că nu şi-au luat rovionieta şi poate fi pusă şi pe creşterea numărului de înmatriculări”, a explicat Cosmin Popescu, șef de direcție în CNADNR.

Dacă încasările din rovinietă ajung la CNADNR, banii din amenzi intră direct în visteria statului. Iar pe viitor aceşti bani ar putea fi chiar mai mulţi.

comments

comments