full screen background image

Directorul Observatorului Astronomic din Suceava, Cristian Pîrghie, despre Perseide şi Olimpiada Internaţională de Astronomie

Viva Trafic Pirghie     Directorul Observatorului Astronomic din Suceava, Cristian Pîrghie, a fost prezent, miercuri, în studioul Radio VIVA FM.

El a vorbit despre Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Indonezia, unde rădăuţeanul Tudor Creţu a câştigat argintul.

La Olimpiada din Indonezia au participat peste 350 de elevi şi profesori din 41 de ţări. Patru probe i-au departajat pe cei mai buni dintre competitori –  testarea teoretică de cinci ore, proba de analiză a datelor, proba observaţională compusă din proba de planetariu și hartă mută (probă scrisă) şi proba pe echipe.

Cristian Pîrghie a dat amănunte şi despre Perseide, “Ploaia de stele”, fenomenul spectaculos care are loc zilele acestea.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului vine în noaptea de 12 spre 13 august după ora 22, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong.

Toate privirile să fie ațintite spre cer, în această seară!

Mai jos, puteţi asculta tot ce a spus Cristian Pîrghie.

0:00
0:00

comments

comments