full screen background image

Debitul Dunării, în continuă scădere

dunarea scazuta 2015     Debitul Dunării la intrarea în ţară este cu peste 1.500 mc/s sub media multianuală a lunii august, de 4.300 mc/s şi va continua să scadă în zilele următoare, iar debitele pe râuri sunt în general staţionare, exceptând Crişurile, cursul mijlociu şi inferior al Oltului şi cursul superior al Prutului.

Potrivit Administraţiei Naţionale “Apele Române”, debitul Dunării în secţiunea Baziaş este staţionar marţi, la fel ca în ziua precedentă, având valoarea de 2.700 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii august.

În aval de Porţile de Fier, debitele Dunării au fost în scădere pe sectorul Gruia – Turnu Măgurele, în creştere pe sectorul Zimnicea – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea.

Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în scădere şi va ajunge miercuri la 2.600 mc/s. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în creştere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.

Prognoza arată că, până în 17 august, debitul Dunării va ajunge, în secţiunea Baziaş, la 2.400 mc/s.

Debitele pe râuri sunt în general staţionare, exceptând Crişurile, cursul mijlociu şi inferior al Oltului şi cursul superior al Prutului, unde sunt în scădere uşoară. Marţi, debitele se situează la valori cuprinse între 30 şi 60 la sută din mediile multianuale lunare, mai mari (60-90 la sută) pe râurile din bazinele hidrografice Jiu şi Prahova şi mai mici (sub 30 la sută din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Moraviţa, Caraş, Bârlad, Rm. Sărat, Jijia şi pe unii afluenţi ai Someşului, Mureşului, Timişului superior, Sucevei, Moldovei, Bistriţei şi Trotuşului, potrivit ANAR.

comments

comments