full screen background image

Punct de prim ajutor în centrul municipiului Rădăuţi

sanitar-rad-1     Pentru a lupta cu temperaturile ridicate, cursanții Școlii Postliceale Sanitare din Rădăuți au decis ca, printr-o acțiune de voluntariat, să instaleze, în centrul Municipiului Rădăuți, un cort de prim-ajutor.

Astfel, oamenii pot beneficia în punctul de reabilitare amplasat, de primul ajutor în caz de urgență.

Punctul de reabilitare funcţionează pe parcursul zilelor cu temperaturi ridicate, în intervalul orelor 12:00-18:00.

Oamenii se pot adresa pentru a bea apă şi a se proteja de soare sau pentru a li se măsura tensiunea arterială și greutatea corporală.

Totodată, salvatorii sunt gata să acorde primul ajutor calificat sau să cheme ambulanța, în caz de nevoie.

Prof. Paula Ciobîcă, directorul Școlii Postliceale Sanitare “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Rădăuți:

“În momentul în care s-au anunțat temperaturi frecvente de peste 30 de grade, ne-am gândit să inițiem o acțiune de voluntariat, și recunosc că ideea nu a fost a mea ci a fost a cursanților mei. Cortul a fost deschis în fiecare zi de la ora 10 la ora 18, pentru că am gândit că la ora 10 nu e încă caniculă. Dar pe lângă faptul că ofeream prim ajutor în sensul că putem oferi cetățenilor un pahar de apă rece, pe lângă faptul că putem oferi un scaun sau un loc pe o bancă, cursanții măsoară tensiunea arterială, măsoară greutatea corporală, am gândit să începem de la ora 10 pentru că ne gândeam și la măsurarea glicemiei cetățenilor. Chiar testele de glicemie sunt nu foarte ieftine și nu sunt la îndemâna oricui, și foarte mulți cetățeni erau interesați de acest lucru. Din păcate a trebuit să sistăm acest lucru pentru că DSP-ul nu agreează aceasta, recoltarea probelor de glicemie, ca și recoltarea probelor de sânge se face doar într-un mediu steril. Așadar, primul ajutor la cort înseamnă măsurarea tensiunii arteriale, oferirea unui pahar de apă, a unei vorbe bune, a unei mângâieri, sau a unui apel la 112, la Serviciul Ambulanță, care transpotrtă bolnavul la spital”.

Miercuri, la Rădăuţi s-au înregistrat 34 de grade Celsius.

sanitar-rad-2

 

 

 

 

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments