full screen background image

Fostul Ministru de Interne al României, Doru Viorel Ursu, şi-a prezentat volumul “Arta sinuciderii” la VIVA FM

unnamed     Miercuri, a avut loc, la Rădăuți, evenimentul de lansare a unei cărţi-document: „Arta sinuciderii” (Editura Creative Publishing, Bucureşti, 2015), autor avocat Doru Viorel Ursu, fost Ministru de Interne al României, în perioada 16 iunie 1990 – 16 octombrie 1991.

Volumul de politologie „Arta sinuciderii” este o carte scrisă de Doru Viorel Ursu, în tandem cu Ana Maria Cristina Săndulescu, şi fost lansată pe data de 23 mai 2015, în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Cartea îşi propune să dezvăluie secretele Procesului Ceauşeştilor din decembrie 1989 şi ale Mineriadelor din 1990-1991.

O succintă prezentare a cărţii: „Dacă ar putea vorbi, Burebista, Decebal, cnejii şi voievozii căzuţi sub securea gâdelui, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, cu glasurile tremurătoare ale celor patru fii daţi călăului sub ochii tatălui, Alexandru Ioan Cuza şi Nicolae Ceauşescu, conducători vremelnici ai destinului românesc, ne-ar putea povesti despre trădare, nimicnicie, laşitate şi destin hotărât în alte zări. O dramă care, din păcate, tulbură istoria românilor până în zilele noastre, împiedicându-i, între atâtea adversităţi, care-i divizează şi dezbină, să-şi regăsească unitatea în jurul unui destin comun, coerent şi binefăcător. Disoluţia autorităţii, a instituţiilor, a statalităţii înseşi, nu tulbură pe nimeni. A fost greu pentru români şi pentru România, dintotdeauna, dar şi acum. Am dezgropat documente de prin arhive prăfuite pentru restituirea istoriei reale: «Nosce te ipsum. Cunoaşte-te pe tine însuţi!». Spovedania unui popor. Primul pas spre mântuire şi viitor”. Doru Viorel Ursu a absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti şi Facultatea de Drept din Bucureşti, iar în 1979 a devenit şef al Promoţiei de procurori. Pe 14 iunie 1990, într-un moment de cumpănă al istoriei naţionale, în care Capitala României se afla sub asediul minerilor chemaţi în ajutor de guvernanţi, iar Ministerul de Interne abandonase orice iniţiativă, este numit ministru de interne. În timpul mandatului său, a reînfiinţat Jandarmeria Română, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti şi Liceele de Poliţie „Neagoe Basarab” şi “Constantin Brâncoveanu”. După reîntoarcerea sa la cariera de avocat, s-a implicat în conducerea unuia dintre cele mai cunoscute cabinete de avocatură în domeniul dreptului penal. Din 1991 este menţionat în celebra enciclopedie a personalităţilor mondiale „Who’s who in the world”. Activitatea de scriitor începută înainte de 1989 cu volumul „Din însemnările unor ofiţeri de justiţie” şi colaborarea la scenariul de film „Sfârşitul nopţii” în regia lui Mircea Veroiu, film cenzurat şi ulterior retras de la difuzare, continuă după evenimentele din decembrie 1989, când apar succesiv „Colivia cu ciori vopsite”, „Şah mat la România”, trilogia „Ministru de interne. Radiografia unei lovituri de stat” şi trilogia „Sânge şi carne de om”.

În studioul VIVA FM Rădăuți, Doru Viorel Ursu a vorbit despre ultima carte scrisă, “Arta Sinuciderii”, şi a prezentat cititorilor, pe scurt, capitolele acestui volum, explicând titlul pe care l-a ales.

“Nu este o carte de criminalistică, ci un moment în care, după aproape 40 de ani de studiu, de cercetări, în calitățile pe care le-am avut, de procuror, la început, de judecător, acum de avocat și oarecum întâmplător de ministru, mi-am dat seama că sunt evenimente pe care oamenii trebuie să le cunoască din documente reale, nu din patimi politice, și să-și pună întrebarea, și să încerc să-i ajut să-și dea și răspunsuri (eu nu dau verdicte în cărțile mele), despre istoria reală a românilor și momente de cumpănă. N-a fost o sinucidere, oare, că, de fapt, în decembrie 1989, ne-am împușcat unii pe alții, sub ideea falsă a terorismului și a teroriștilor care apăreau și dispăreau? Nu este o sinucidere să vezi cum îți pleacă elevii, inteligența tânără, medicii? Nu este un moment de cumpănă să constați că șeful educației și culturii românești spune despre Romulus și Remus că s-au născut și au crescut într-un cuib de vulpe? (nu dau nume, că nu are rost). Nu este o sinucidere prin educație sau non-educație ca un alt coleg de funcție atât de înaltă în sistemul de educație din învățământul românesc să nu știe câte stele sunt pe steagul Uniunii Europene? Iată răspunsul la întrebarea ce conține cartea? Sigur, veți găsi din documente la care eu nu am adăugat nimic și de asta spun că sunt un plagiator, un capitol “Invitație la Moarte” atunci când un ministru al Apărării Naționale, de fapt general KGB-ist, chema unități ale Ministerului de Interne să le decimeze, veți găsi despre pompierii care nevinovați au ajuns în focul evenimentelor pentru a ajuta la stingerea incendiilor și au fost răpuși, veți găsi acvariul de la Sibiu în care lucrătorii Ministerului de Interne au fost băgați într-un acvariu în plină iarnă fătă apă și batjocoriți în ultimul hal, de colegii lor de la Ministerul Apărării Naționale, și ăia în fond nevinovați, pentru că mintea diobolică care i-a pus atunci pe români contra românilor era cu totul alta și până în prezent nepedepsită. Iată de ce este necesar să vii cu cartea între oameni, pentru ei, și să speri că vei fi înțeles și îi vei ajuta să înțeleagă sensuri profunde ale istoriei românilor, iar pe prima copertă, într-o noapte când căutam cu înfrigurare un titlu, îl veți găsi pe Decebal așa cum e prezentat, sinucigându-se pe Columna Traiană. Deci, iată, nu e vorba de un îndemn la sinucidere, pentru că sinuciderea lui Decebal este una din demnitate, pentru a nu cădea viu în mâinile năvălitorilor. Este un fel de bărbăție prin care n-a acceptat să fie dus rob la Roma. Ăsta este, zic eu, sensul profund al cărții mele. nevoia de a fi atenți cu istoria noastră, pentru că iarăși apar, aproape permanent lucruri care ne țin sub presiunea unor minciuni, unor trucări ale istoriei pe care eu nu pot să o accept. Și dacă Dumnezeu mi-a dat posibilitatea să studiez arhive, am obligația morală să le prezint în cărțile mele compatrioților mei”.

Volumul prezintă secretele neștiute încă ale procesului soților Ceaușescu, ale Revoluției din Decembrie 1989 și ale Mineriadei.

La întrebarea până la ce nivel aceste secrete încă neștiute acum, după 26 de ani, pot fi dezvăluite, fostul ministru Doru Viorel Ursu a răspuns că acestea pot fi dezvăluite aproape în totalitate, cu o singură excepție.

“Până la nivelul maxim ,cu un singur lucru din activitatea mea care încă nu poate să fie discutat, și anume o întâlnire a primului ministru din vremea aceea, a mea și a ministrului Apărării Naționale, cu președintele, primul ministru și ministrul de interne al Moldovei de peste Prut. Atunci am sperat foarte mult, cred ca s-a pierdut momentul, și mai mult nu e cazul să spun acum”.

Cartea a fost lansată cu succes la Rădăuți și s-a bucurat de un public numeros, interesat de evenimentele pe care aceasta le prezintă.

Un cuvânt de deschidere a fost rostit de avocatul rădăuțean Traian Andronachi, care a recomandat cartea și ascultătorilor Radio VIVA FM, pentru a o procura și a o citi cu atenție.

“O recomand cu plăcere, așa cum recomand și celelate cărți scrise de autorul, omul și martorul evenimentelor, Doru Viorel Ursu, și vă asigur că că este o carte pe care trebuie fiecare dintre noi măcar să o citim pasager, dacă nu în întregime, dar eu vă asigur că toată cartea reprezintă un document de valoare, pe care ar trebui să ne aplecăm cu mare atenție”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments