full screen background image

Ministrul de Interne vrea modificarea Codului Penal și înăsprirea pedepselor pentru ultraj

gabriel oprea     Ministrul de Interne vrea modificarea Codului Penal prin înăsprirea pedepselor pentru infracțiunea de ultraj.

Cererea vine în urma accidentul în care un polițist a fost grav rănit de un afacerist turc care nu a oprit la semnalul omul legii, scriu cei de la știripesurse.ro.

“Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât și analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această inițiativă. Susțin cu tărie că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectați și mai bine protejați de lege”, este de părere vicepremierul.

Potrivit unor statistici numai anul trecut, au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.

La rândul său, Iulian Surugiu, liderul sindicatului național al agenților de poliție, a declarat pentru B1 TV că “cer public ministrului Oprea să își asume schimbarea legii poliției și a statutului polițistului. Dacă nu schimbăm legea de la rădăcini, facem doar câteva modificări, bune, nu sunt suficiente”.

“Cred că în orice țară civilizată cel care săvârșește această infracțiune trebuie să primească o pedeapsă exemplară. Rolul polițistului e de a genera siguranța cetățeanului. Guvernanții trebuie să îl plătească decent ca să nu mai ia șpagă”, continuă Surugiu.

În ceea ce privește pedepsele pentru ultraj, în prezent “sunt lejere. Mulți vin cu martori falși, iar ultrajul poate fi sancționat și cu o amendă. Am vorbit cu omologul meu din Israel, despre situația polițistului de la rutieră. Mi-a spus că <la noi nu e de conceput așa ceva. Nimeni nu se urcă sub influența băuturilor alcoolice la volan>. Individul trebuie să plătească cu cel puțin 20 de ani de pușcărie”.

comments

comments