full screen background image

Grecia și creditorii au ajuns la un acord asupra reformei pensiilor

grecia steag     Liderii greci, care analizează în aceste zile un al treilea plan de salvare în valoare de câteva zeci de miliarde de euro, au fost de acord ca reforma pensiilor să-i afecteze numai pe cei care au ieşit la pensie începând cu finele lunii iunie, informează Reuters.

Atunci când creditorii au fost de acord să negocieze un nou acord, Grecia s-a angajat să implementeze o serie de reforme majore. De exemplu, liderii vor o creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 67 de ani.

Reprezentanții creditorii – FMI, BCE, UE şi Mecanismul European de Stabilitate (MES) –s-au întâlnit luni cu Ministrul Muncii George Katrougalos.

“S-a convenit, iar acest lucru nu este contestat, ca toate drepturile la pensionare stabilite înainte de 30 iunie să nu fie afectate”, a declarat un funcţionar de rang înalt din cadrul Ministerului. Acesta a mai susținut că Atena va elabora în detaliu reforma pensiilor până în octombrie şi va prezenta propuneri cu privire la probleme în domeniul muncii până la sfârşitul anului.

“În ceea ce ce priveşte problemele legate de muncă, Grecia vrea să definească şi să adopte practici mai bune, pe baza modelului social european, şi să revină asupra dereglementării practicate în cei cinci de asistenţă”, a declarat Katrougalos pentru agenția Ana.

Echipe tehnice s-au întâlnit, tot luni, pentru a evoca probleme legate de fiscalitate, justiţie şi corupţie. Ele urmează să discute despre crearea unui fond de privatizare şi pentru credite neperformante, potrivit unui reprezentant guvernamental.

“Contez pe partenerii noştri greci să adopte o ordine de zi ambiţioasă pentru ca să putem să respectăm un calendar ambiţios”, spune el. “Dacă toate părţile îşi respectă angajamentele de la 12 iulie, atunci se poate ajunge la un acord”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice.

comments

comments