full screen background image

Ucraina: Patru soldați uciși în Donbas

donbas 2     Patru soldați ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore în estul separatist al Ucrainei în timp ce la Minsk, capitala Belarus, urmează să aibă loc luni după-amiază o întâlnire între reprezentanți ai celor două tabere care ar trebui să conducă la un nou acord privind retragerea armelor de pe linia frontului, relatează AFP.

‘Am pierdut patru soldați, în timp ce alți 15 au fost răniți în urma unor confruntări intense și a tirurilor rebelilor’, a anunțat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lâsenko, în cadrul unei conferințe de presă.

Situația în zona de conflict a fost ‘extrem de tensionată duminică’, a adăugat același purtător de cuvânt, acuzând rebelii de tiruri ‘asupra a patru cartiere locuite’ în zona Donețk, fief al rebelilor, și la Mariupol, port strategic și ultimul mare oraș din zona de conflict aflat sub controlul guvernului de la Kiev.

Tirurile rebelilor cu arme de calibrul 152 mm dinspre Lugansk, o altă capitală separatistă, au vizat localitatea Stanița Luganskaia, situată la aproximativ 10 km de centrul administrativ omonim al regiunii.

Armele cu calibru mai mare de 100 mm ar fi trebuit să fie retrase de pe linia frontului de către cele două tabere aflate în conflict în conformitate cu acordurile de pace semnate în luna februarie la Minsk datorită medierii franco-germane.

O nouă întâlnire este prevăzută pentru luni după-amiază în capitala belarusă între emisari ai Kievului și cei ai separatiștilor din estul Ucrainei în cadrul cărora ar trebui să fie semnat un acord suplimentar privind retragerea armelor cu calibru de 100 mm, tancuri și mortiere.

‘Un astfel de acord trebuie semnat la 3 august cel mai târziu și el va trebui pus în aplicare în decurs de 10 zile’, a subliniat duminică, într-un interviu, președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Între timp, la Moscova a fost creat un așa-numit Comitet al salvării Ucrainei, un fel de guvern ucrainean în exil, în scopul înlăturării actualei administrații de la Kiev, după cum a anunțat luni fostul premier ucrainean Nikolai Azarov, citat de agenția de presă TASS.

Azarov a indicat că fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici nu va face parte din această structură, care va fi condusă de fostul deputat în Rada Supremă, Vladimir Oleinik. Acesta a făcut parte la început din Blocul Iulia Timoșenko, iar apoi a trecut la Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici.

‘Trebuie să cerem alegeri anticipate: alegeri prezidențiale, parlamentare și locale. Țara are urgent nevoie de înnoire. Cu ajutorul dumneavoastră (a cetățenilor Ucrainei), Comitetul este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru viitorul țării’, a declarat Azarov, potrivit TASS.

comments

comments