full screen background image

Începe contorizarea inteligentă

contor electric     Pentru început, 30.000 de abonaţi din zonele Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea vor avea contoare inteligente în locuinţe.

Acestea sunt dispozitive care transmit automat informaţiile către distri­buitorul de energie, aşa că nu mai e nevoie de facturi de regularizare.

100.000 de abonaţi din Moldova au deja contoare inteligente. Instalarea acestor dispozitive în cele 8 milioane şi jumătate de locuinţe din România racordate la curent electric se încheie în 2022.

Reamintim că un astfel de contor costă circa 250 de euro unul. „Investitorul nu are niciun fel de risc pentru că el ştie că şi le recuperează prin factură”, spune Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE.

Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că măsurile de eficienţă energetică vor duce la scăderea preţului electricităţii”, spune Elena Popescu, director în ministerul Energiei.

Noile contoare ne vor da informaţii despre diferenţele de consum într-o perioadă mai lungă, ne vor spune ce aparate consumă mai mult, iar pe baza calculelor ne vom putea schimba mai uşor furnizorul de energie electrică.

Dispozitivul va semăna cu un minicalculator pe care îl putem comanda şi de la distanţă, spun specialiştii.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza