full screen background image

Bursa de Valori de la Atena a deschis, luni, în scădere cu 23%

bursa de valori     Bursa de Valori de la Atena a deschis luni în scădere cu aproape 23%, acțiunile celui mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG) înregistrând un declin de 30% și depășind limita minimă de variație permisă într-o zi, transmite Reuters.

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisă luni, după cinci săptămâni în care activitatea a fost suspendată. Tranzacțiile cu acțiuni au fost oprite începând cu data de 29 iunie, când Guvernul elen a închis băncile și a impus restricții asupra mișcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenții îngrijorați de întreruperea discuțiilor dintre Grecia și creditorii săi internaționali.

Băncile grecești și-au redeschis porțile pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricțiile asupra mișcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit inițial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Luni, la Athens Stock Market va fi permisă, cu unele restricții, achiziționarea de acțiuni. Capitalul pentru aceste achiziții va trebui adus în Grecia din străinătate sau va fi în numerar, conform deciziei ministrul elen de Finanțe, Euclid Tsakalotos.

Decizia privind redeschiderea Bursei a fost luată în urma întâlnirii dintre Euclid Tsakalotos și ministrul Economiei, Giorgos Stathakis, cu reprezentanții creditorilor internaționali — UE, BCE, FMI și fondul de salvare al zonei euro (ESM).

comments

comments