full screen background image

Iazul de steril de la Tărnicioara reprezintă un pericol important pentru mediu

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, generalul Ion Burlui, atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă iazul de decantare de la Tărnicioara.

El a declarat că, în prezent, se derulează un control al instituțiilor abilitate, după ce în urmă cu câțiva ani s-a înregistrat un incident cu blocarea unei sonde inverse.
Burlui a spus că la halda de steril de la Tărnicioara nu mai există nici măcar un paznic și că pericolul de inundare cu steril este însemnat.
”O eroziune a stratului fertil de pe panta haldei de steril,este în curs, pentru că pe plajă nu s-a pus strat fertil şi atunci se ia sterilul de acolo şi se aruncă şi efectiv se erodează panta. De asemenea aglomerări de aluviuni sunt şi în zona Greblei în amonte de intrarea în galeria iazului de decantare. Aceste aglomerări au dus la blocarea sondei inverse. Nu vreau să fiu pesimist sau să gândesc negativ, dar vreau să spun că nu este de joacă cu aceste iazuri de decantare. In Italia, un asemenea iaz de decantare, când a fost blocat în 2005, a dus la vale tot muntele de steril.”

Tărnicioara

comments

comments