full screen background image

Medicul Irina Badrajan: ”Ieftinirile foarte mari la medicamente mi se par absolut ridicole!”

Viva Trafic TEMPLATE 960x300 (1)

Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei pregătesc un ordin comun care va stabili că şcolile şi grădiniţele nu vor mai solicita analize bacteriologice pentru intrarea copiilor în colectivitate, ci doar adeverinţă de la medicul de familie.
La Viva Trafic, Luisa a aflat care este părerea Irinei Badrajan, secretarul Colegiului Medicilor Suceava, despre acest subiect.

”Acest ordin încearcă să excludă o serie de analize bacteriologice și nu găsesc că este o măsură foarte bună, deoarece există stările de purtător de germeni așa cum ar fi purtător de streptococ betahemolitic la nivelul amigdalian și faringia, purtătorii de o serie de germeni intestinali, care, în colectivitate se pot răspândi și îmbolnăvi alți copii.  De aceea, eu găsesc că medicul de familie nu va putea să își pună parafa pe o adeverință care să ateste starea de sănătate a copilului decât indicându-i să facă aceleași analize. Nu știu dacă este o măsură foarte bună, noi medicii considerăm că nu. La fel consideră și Direcția de Sănătate Publică.”

În cursul acestei săptămâni Direcția de Sănătate Publică Suceava  şi-a refăcut stocurile de vaccin împotriva tuberculozei (BCG) şi împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului. Unii părinți privesc cu scepticism vaccinarea. Medicul Irina Badrajan a spus  că ”există un ordin care prevede obligativitatea vaccinării și neprimirea în colectivitate dacă un copil nu are aceste vaccinări făcute la timp, tocmai pentru că, în ultima vreme este un curent de refuz al vaccinărilor, ceea ce este un lucru foarte nociv.

Părinții nu pot să dorească sau să se opună la un lucru deoarece ei nu au datele necesare să facă asta și își asumă o răspundere imensă în ceea ce privește sănătatea copiilor lor. Există niște informații gresșite pe care le au părinții și pe care noi le combatem cu tărie. Noi sfătuim pe toată lumea să-și vaccineze copiii la timp. Părinții ar fi bine să asculte de medici, nu de informațiile de pe internet.”

Ministerul Sănătății a condamnat  practicile prin care medicii pot fi influențați la prescripție de către companiile farmaceutice. Ancheta DNA privind corupția din domeniul farmaceutic și implicațiile ei au fost un alt subiect de discuție:

”N-aș putea să fac un comentariu avizat deoarece aceasta este o anchetă penală, dar, în general aici este vorba despre medicamente prescrise în afecțiuni care depășesc sfera medicinii generale. Influențarea nu este un lucru foarte bun, deoarece poate include preferința pentru anumiți pacienți. Până la urmă cred că ar trebui să așteptăm rezultatele anchetelor pentru că nu întotdeauna adevărul este așa cum este prezentat într-o primă formă.”

Doamna doctor a avut un punct de vedere foarte clar în ceea ce privește sintagma vehiculată în ultima vreme, potrivit căreia ”medicamentele pot fi mai ieftine, dar la fel de bune”.

”Vreau să vă spun că această sintagmă trebuie exclusă! ”Medicamentele bune și costă mult”. În general, prescripțiile se fac pe substanța activă. Dar, atunci când ajunge la farmacie, pacientul ar fi bine să știe ce vrea, plecând de la medicul de familie. Să știe care medicament, ca denumire comercială îl solicită. În acest sens, recent, s-au făcut niște ieftiniri foarte mari la medicamente, dar mie mi se par absolut ridicole! Am văzut medicamente care costă 2 lei și ceva. Eu nu aș avea încredere absolut deloc într-un asemenea medicament. Contează prețul pentru că reflectă, de fapt, un proces de fabricație în care s-au investit niște bani!”

comments

comments