full screen background image

23 iulie – Nepunctualitatea și optimismul

doza-bun2-300x250    Bun găsit, dragilor!

Scriam cu ceva vreme în urmă despre calitatea de a fi punctual. Și o consideram calitate, căci a nu întârzia credeam că presupune respect pentru ceilalți. Pentru timpul lor, pentru efortul pe care uneori ei îl fac pentru a nu abuza de programul tău. Și dacă e punctualitatea o calitate, în consecință, lipsa de punctualitate ar putea fi considerată un defect.
Se pare însă că, oricât de mult ne-ar afecta pe cei punctuali faptul că ceilalți nu ajung niciodată la timp, n-ar trebui să-i blamăm pentru asta. Căci această însușire, legată de lipsa punctualității, le este înscrisă genetic și indiferent ce s-ar întâmpla, ei vor continua să întârzie. Nu e vorba deci nici de lene, nici de impolitețe. Ci doar de o trăsătură genetică, spun unii specialiști. Aceeași care consideră că aceste persoane sunt printre cele mai optimiste, căci sunt convinse că-și pot îndeplini îndatoririle într-un timp mai scurt și chiar pot să se ocupe de mai multe lucruri în același timp.
Cercetătorii de la Universitatea din San Diego arată că întârzierea este legată de acei oameni ce sunt mai relaxați și mai prietenoși. Privind în jurul meu, tind să le dau dreptate. Căci am câțiva prieteni ce nu se pot lăuda că sunt punctuali. Și ce-i drept sunt relaxați și chiar prietenoși. Și pe deasupra nu au avut prea multe de pierdut atunci când s-au lăsat așteptați de prieteni, căci au recuperat din mers timpul pierdut. Aș putea să-i privesc și eu de acum înainte cu mai multă relaxare, spunându-mi că asta e, nu poți să-i schimbi.

Dar ce te faci când aceeași prieteni, ce nu reușesc să fie cu tine punctuali, reușesc să o facă atunci când vine vorba de persoane mai puțin îngăduitoare? Și o fac cu succes, chiar dacă poate presupune puțin efort… Ai două variante: prima, să te bucuri că tu, cel care aștepți, ești cel ce încurajezi optimismul și relaxarea celui ce nu se uită la ceas. Și să fii mulțumit că ai un prieten fericit. A doua, să te gândești că e vorba de lene sau lipsă de respect… Prefer prima variantă, în care prietenul vinovat de lipsă de punctualitate e doar relaxat. Și în timp, poate învățăm și noi să devenim aidoma prietenilor, relaxați și optimiști. Că doar e perioada vacanțelor și timpul e mai darnic cu toți.

Dumneavoastră alegeți atitudinea care vă convine cel mai mult față de cei nepunctuali. Important este să găsiți starea de bine în prezența lor, căci se pare că, oricum nu pot fi schimbați. Nici chiar prin consumarea unei dozei de educație…

0:00

 

comments

comments