full screen background image

Klaus Iohannis a promulgat pensiile speciale pentru diplomaţi şi funcţionari parlamentari

iohannis   Pensiile speciale pentru diplomaţi şi funcţionarii publici parlamentari sunt oficiale, după ce preşedintele Iohannis a promulgat Legea modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar şi Legea privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat următoarele decrete:

• Decret pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar;
• Decret pentru promulgarea Legii privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României;

Aleșii au vrut pensii de lux și pentru funcționarii parlamentari. Comisia de Muncă a dat aviz favorabil pentru această inițiativă legislativă, pe 16 iunie. Senatorii din Comisia juridică au aprobat anterior creșterea pensiilor pentru propriii angajați.

Proiectul prevede că funcționarii publici, parlamentari, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani și care au o vechime de cel puțin 14 ani în Parlament, să beneficieze de pensii de setriciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an înainte de data pensionării.

În plus, pentru fiecare an care va depăși această vechime de 14 ani în Parlament se adaugă în cuantumul pensiei câte 1% din venit, însă fără a se putea depăși venitul brut avut la data pensionării. Până în 2010, și aceștia beneficiau de pensii speciale, dar guvernul Boc le-a desființat. În consecință, funcționarii parlamentari au dat statul în judecată. O parte din instanțe le-a dat dreptate, iar hotărârile judecătorești au fost puse în executare, în timp ce alte instanțe au respins contestațiile.

Potrivit propunerii legislative privind pensiile speciale pentru diplomați – semnate printre alții de Marian Neacșu (PSD), Florin Iordache (PSD), Carmen Moldovan (PSD) și Kerekes Karoly (UDMR) – aceștia ar putea primi o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor salariale nete din ultimele 12 luni de activitate.

Vor beneficia de această pensie toți cei care au activat minimum 18 ani în diplomație sau în comerțul exterior. În plus, de acest drept vor avea parte și urmașii titularului, „în condițiile privind legislația privind sistemul public de pensii”.

Autorii proiectului susțin că, prin inițiativa lor, se elimină discriminarea dintre diplomați și magistrați, care beneficiază de pensii speciale. „Diplomații sunt supuși la un grad de risc mult mai înalt, dur și periculos, iar un tratament diferit față de celelalte categorii socio-profesionale speciale înseamnă realmente o discriminare, cu efect demobilizator”, se arată în expunerea de motive la acest proiect.

 

comments

comments