full screen background image

Președintele Asociației de Kinetoterapie din Bucovina, Francisc Tadeus, despre scolioză, cifoză și lordoză

viva cafe radauti tadeus     Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mișcării, prin care se ȋncearcǎ sǎ se restabileascǎ anumite funcții ale corpului.

Kinetoterapia nu este sinonimǎ cu gimnastica medicalǎ, deși o ȋnglobeazǎ. Ea utilizeazǎ mișcarea, pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.

Kinetoterapia ȋncearcǎ sǎ stimuleze ȋntregul potențial al corpului, pentru a elibera energie.

Tocmai de aceea, kinetoterapeuții ȋncearcǎ sǎ stimuleze pacientul din trei sau chiar patru perspective: fizicǎ, chimicǎ, emoționalǎ și uneori spiritualǎ.

Ȋn cadrul ședințelor de kinetoterapie, pe lȃngǎ stimularea fizicǎ, specialiștii căutǎ și anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, ȋn spatele problemelor de sǎnǎtate.

În studioul VIVA FM Rădăuți a revenit dr. în științe, kinetoterapeut Francisc Tadeus, președintele Asociației de Kinetoterapie din Bucovina, cu sediul în Suceava, și cadru universitar, la Suceava, în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană, Balneofizioterapie, Kinetoterapie și Motricitate specială.

El a vorbit, de această dată, despre scolioză, cifoză și lordoză, și despre cum pot aceste boli să fie tratate cu ajutorul kinetoterapiei.

“Aceste afecțiuni, cifoza, scolioza, lordoza, sunt afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale, coloană care este împărțită în mai multe segmente, și anume zona cervicală care are o curbură. Dacă o privim din lateral, zona cervicală are o curbură spre înainte, spre partea bărbiei. Apoi urmează o zonă toracală, formată din douăsprezece vertebre, cu 5 mai multe decât coloana cervicală, care are doar șapte. Aici este așa-numita cifoză, acea ghebă cum îi spunem noi mai des, mai popular. În acest caz, curbura este spre înapoi. Apoi urmează o zonă lombară, formată tot din cinci vertebre, de această dată, și această zonă este cu o curbură spre înainte. La fel ca și zona gâtului, zona cervicală. Apoi urmează alte două părți ale coloanei vertebrale, dar care nu mai sunt atât de semnificative în aceste trei afecțiuni pe care le avem. Două dintre ele, cifoza și lordoza, se leagă foarte stâns între ele, pentru că sunt acceptate aceste curburi. În cifoză, este accentuată zona toracică, se accentuează cifoza și apare acea ghebă mult mai mare, iar lordoza este o accentuare a acestei zone lombare, și chiar strâns unite cu zona cervicală. Și aici mergem prin a spune, când este o mai mare pronunțare a acestora, o hiperlordoză lombară și chiar cervicală, ceare pot la rândul lor să dea destul de multe neplăceri, afecțiuni, să accentueze durerile din zona lombară, zona cervicală, care, dacă le-am lua acuma pe rând, putem să amintim puțin zona cervicală, și care pleacă plexul nervos cervical. Ne doare capul, ne dor mâinile, ne amorțesc degetele, parte superioară a spatelui este mult mai încordată, și atunci sunt multe neplăceri. Mai ales cei care stau foarte mult la birou, la scris, cei care lucrează, chiar și copiii, și atunci apar aceste manifestări nedorite, cel puțin în zona cervicală”.

Francisc Tadeus a vorbit şi despre cum putem să observăm aceste afecțiuni, înainte de a merge la un specialist.

“Nu întotdeauna aceste manifestări se pot cupla, și pot apărea și durerile. Deci, nu este obligatoriu. Dacă apar dureri, ne dau un semnal și atunci mergem să vedem ce e. Dar aceste dureri nu apar întotdeauna, și atunci nu putem să ne dăm seama. Doar dacă avem un ochi vigilent, observăm copiii și ne dăm seama că stau cocoșați, că o bluziță mulată la fete scoate un umăr mai sus, unul mai jos, sau un omoplat mult mai proeminent la spate. Și atunci poate să ne dea un semnal de alarmă. De ce nu este simetric? Dacă ne-am uita din lateral sau din spate, pentru a putea observa o scolioză, va trebui să se observe jumătățile corpului stânga-dreapta să fie simetrice, să fie similare. ori în stânga, ori în dreapta umerii la aceeași linie, vârfurile omoplaților la fel, nu unul mai sus și unul mai jos, nu unul proeminent, ci trebuie să adere foarte bine la cutia toracică. Mai sunt și alte semne. Dacă lăsăm brațele pe lângă corp în jos, acele spații dintre mâini și corp ar trebui să fie simetrice în ambele părți. Având aceste asimetrii ale corpului, aceste asimetrii de care vorbim, categoric vor apărea disfuncții. Un umăr mai sus, unul mai jos, un omoplat mai proeminent, acele curburi între mână și corp într-o parte vor fi mai mari, într-o parte vor fi mai mici, va sta cu capul aplecat în stânga sau în dreapta, sau în față în cazul cifozei. În cazul scoliozei, va avea capul în stânga sau în dreapta, depinde în ce parte este curbura în cazul acestei scolioze. Scolioza poate să fie în C, cu o singură curbură, sau poate să fie în S, cu două sau chair cu trei curburi, și atunci categoric că o scolioză din aceasta mai proeminentă și mai acceantuată se va combina din păcate și cu o cifoză. Atunci recuperarea aceasta a acestei afecțiuni căreia i-aș spune chiar 3 în 1, și lordoză, și scolioză, și cifoză, este extrem de greu de a o corecta, pentru că pe lângă aceste curburi apare și rotația de vertebre”.

Despre obiceiul de a purta tocuri, kinetoterapeutul a spus:

“Tocurile înalte se pot purta în toate perioadele anului, dar cu cât purtăm mai mult, ca și timp și ore pe zi, cu atât va avea corpul treptat de suferit, pentru că așa cum am zis, vor apărea acele deficiențe la nivelul bazinului, coloanei, etc, după care vor apărea problemele de șold, genunchi, gleznă, și atunci pe lângă acele dureri de gambe, în mod special la doamne gambe și laba piciorului care va avea de suferit, tensiunile musculare, vor apărea în timp problemele de genunchi și șold. Pentru că toată biomecanica se schimbă. Dacă este acolo, 2 – 3 cm de toc, plus un 7 cm să spunem, până la urmă, pentru perioade scurte, nu va fi chiar o problemă atât de mare”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments