full screen background image

Trei trupe au fost premiate la Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru

6     În perioada 4 – 11 iulie, s-a desfăşurat, la Suceava, cea de-a doua ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru (FIST),  un maraton de spectacole studențești, naționale și internaționale.

Proiectul a fost realizat prin asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Județean Suceava și a fost organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București (UNATC), Asociația Pro Casandra, Muzeul Bucovinei, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), Centrul Cultural Bucovina și Uniunea Națională a Polonezilor, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

FIST și-a propus revigorarea culturală a Municipiului Suceava prin teatru, încurajarea debutului artistic, susținerea tinerilor artiști și promovarea artei contemporane.

Ce-a de-a doua ediție a festivalului a adus spectacole reprezentative de licență și masterat ale școlilor de teatru din România precum: Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu – Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea de Arte Târgu-Mureș – Facultatea de Arte, Departamentul de Teatru și Arte Vizuale, Universitatea de Vest din Timişoara – Departamentul Muzică – Actorie din cadrul Facultății de Muzică şi Teatru, UNATC ”I. L. Caragiale” Bucureşti – Facultatea de Teatru, Universitatea Hyperion București – Facultatea de Arte, Departamentul Artele Spectacolului. Acestora li se alătură o componentă internațională, Republica Moldova – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, Facultatea de Teatru, Film și Dans, Franța – ACTEA, Ville de Caen, Polonia – Academia Națională de Artă Teatrală „Aleksander Zelwerowicz”, Varșovia, Serbia – Universitatea de Arte din Belgrad, Facultatea de Artă Teatrală.

Pe lângă spectacole, parte din festival au fost și Conferințele FIST, evenimente destinate, în primul rând, participanților la festival.

Conferințele au avut ca invitați atât directori de festivaluri similare FIST, dar și reprezentanți ai universităților invitate.

Accesul publicului la spectacolele din cadrul festivalului a fost gratuit, în limita locurilor disponibile.

Radio VIVA FM a fost partener media al manifestării.

Festivitatea de închidere a avut loc sâmbătă seară s-a încheiat, la sala “Dom Polski”.

În cuvântul de încheiere, directorul festivalului, profesorul Paul Chiribuţă, a spus că trupele prezente au arătat o valoare incontestabilă și că toți participanții vor pleca cu amintiri plăcute din capitala lui Ștefan cel Mare.

Chiribuţă: “Tinerii participanți vor duce mai departe o artă efemeră, dar care e atât de solidă, încât rămâne în amintirea oamenilor zeci de ani. Chiar și acele spectacole care au fost mai puțin apreciate, au stârnit interes. Sunt spectacole în care, în primul rând, este de admirat echipa, entuziasmul, dăruirea. A fost o plăcere și o bucurie pentru mine să văd atâtea direcții estetice, atâtea încercări și să văd și personalități artistice care încep să se contureze”.

Au fost decernate premiile juriului, în număr de două, pentru Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, cu “Antisocial”  și pentru UNATC București, cu “Cine e fazanul?”.

O altă diplomă a fost acordată de organizatori trupei ACTEA din Caen – Franța, pentru “Dragoste cu toane”.

comments

comments