full screen background image

Rata şomajului creşte, din cauza absolvenţilor

Mirela Adomnicai     La sfârşitul lunii iunie 2015, rata şomajului a fost de 6,54%, înregistrând o creştere, atât în comparaţie cu luna precedentă, cât şi cu nivelul din urmă cu un an.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Mirela Adomnicăi, crede că această tendinţă se va păstra şi în lunile iulie şi august, interval în care absolvenţii din acest an ai instituţiilor de învăţământ se înscriu în evidenţele instituţie sucevene.

Adomnicăi: “Ne aşteptăm, în continuare, la o creştere a ratei şomajului, deoarece, în mod tradiţional, este perioada în care absolvenţii vin să se înscrie în baza de date a agenţiei. Aceştia trebuie să se înscrie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire, ultima zi pentru îndeplinirea acestei formalităţi fiind 29 iulie. Este o asigurare pentru eventualitatea în care absolvenţii nu găsesc un loc de muncă sau nu vor urma o nouă formă de învăţământ, caz în care vor beneficia de indemnizaţie de şomaj.”

Indemnizaţia de şomaj are valoarea de 250 de lei se acordă pe durata a 6 luni, absolvenţii beneficiind şi de servicii gratuite, precum cursuri de formare profesională, cât şi de consiliere şi mediere, în vederea găsirii unui job.

La înregistrarea în evidenţele AJFOM este necesar un dosar cu certificatul de naştere, cartea de identitate, certificatul de atestare fiscală, diploma sau adeverinţa de absolvire şi cu o adeverinţă medicală din care rezultă că absolvenţii sunt apţi de muncă.

Plata indemnizaţiei de şomaj se face după expirarea perioadei de căutare a unui loc de muncă, adică după 1 septembrie, pentru absolvenţii din sesiunea iunie, sau după 1 octombrie, pentru cei din sesiunea iulie.

comments

comments